Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Travet är så rent det kan vara…

Annons

Dopning är ett intressant diskussionsämne. Tyvärr. Det bästa hade varit att man aldrig hört talas om det ordet. Att det helt enkelt inte fanns. Men fusk förekommer inom alla sporter. Så länge det finns människor, finns det fuskare.
Jag vill påstå att travet som sport betraktat är så rent det kan vara.
Travsporten har tagit dopningproblematiken på allvar och handlardärefter.
Årligen utförs mer än 3 000 provtagningar. Ändå finns bara ett dokumenterat fall av dopning sedan slutet av 80-talet. Och den historien är mest bara dråplig. Det handlade om en amatörtränare som dopade sin häst i ett kvalificeringslopp på Solänget. I kvallopp finns inga prispengar. Och inget spel. Det handlar om att uppnå en viss km-tid, för att kvalificera sig till tävling. Men hästen skulle säljas och en hygglig insats i detta kval kunde innebära några tusenlappar extra.

Efter ett anonymt telefonsamtal till Solängets dåvarande måldomare beordrades dopingprov varpå det alltså visade sig att amatören dopat sin häst. Travsporten dömer hårt. Detta fall gav fuskaren tio års avstängning och tio års förbud att över huvud taget tillträda en travbana.
Dopingprov tas före och efter tävling. Det kan handla om oanmälda besök hos travtränare. Oftast handlar det om prover som tas direkt efter lopp.
Orsak till provtagning är exempelvis oväntat bra eller dåliga prestationer. I större lopp, med förstapriser överstigande en viss summa, tas alltid dopingprov på samtliga vinnare. Därutöver tas ett antal slumpmässiga prover. Man kan exempelvis före en tävlingsdag bestämma sig för att testa den häst som blir femma i lopp 7.

Detta hände min farbror och det visade sig att hans häst hade spår av ett förbjudet preparat. STC granskar och utreder samtliga fall enligt konstens alla regler. Rena detektivarbetet, vilket naturligtvis görs för att fastställa hur hästen fått i sig dopningmedlet. Nu handlade det om den så kallade foderhärvan, där hela 40 fall uppdagades under en kort period.
Det visade sig alltså att en foderleverantör fått fel foder, innehållande spår av inom travsporten förbjudna preparat. Man kunde med säkerhet fastslå hur detta gått till och samtliga friades. Prispengarna fick man dock inte behålla, men här gick foderleverantören in och ersatte drabbade hästägare.
Beträffande övriga sex-sju fall av dopning som inträffar årligen konstateras uteslutande otillåten medicinering. Det vill säga slarv avseende karenstider efter veterinärbehandling. Eller som det uppmärksammade fallet efter kallblodskriteriet ifjol, då vinnaren Kjöstad Jo fick i sig spår från ett medel som fanns kvar i den gästbox han anvisats. Här tvistar fortfarande parterna angående skuldfrågan och fallet kommer att tas upp i en civilrättslig process. Man skall komma ihåg att proverna mäts i nanogram och det är inte säkert att prestationsförmågan ändras.
Men man har betydligt hårdare dopingregler för djur än människor, och hästens tränare får alltid ett straff enligt det strikta tränareansvaret. Hästens ansvarige tränare straffas med tre eller sex månaders avstängning, oavsett vem som bär skuld till slarvet.

Travsporten har alltså stenhårda regler. Det är viktigt, och det är bra. Fuskare skall straffas hårt, och inom travsporten tas särskild hänsyn till det så viktiga djurskyddet samt till spelsäkerheten. Hästarna får inte komma till skada och spelarna skall veta att tävlingarna genomförs på ett juste sätt.
Apropå dopning. 1998 föddes ett sto som döptes till Ludmila Bob. Kan tänka mig att Ludmila på senare år varit ett populärt namn. Denna uppfödare ger alla sina hästar efternamnet Bob. Kan bli lite tvetydigt på stosidan eftersom Bob är ett pojknamn. Ingen kunde då ana att Ludmila senare hade för avsikt att ge sig på just bobåkning. Toppstammade Ludmila Bob har hittills gjort fyra starter utan större framgång och exporterades nyligen till Finland. Jag tror inte att vi får se så många Ludmila-hästar springa runt våra travovaler i framtiden. STC:s registreringsavdelning kommer att få in ovanligt många ansökningar om namnändring den närmaste tiden.
Det kanske också är ett slags straff. B-O Månsson

SPORTEN

Mer läsning

Annons