Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ögonvittnet efter dramatiska travolyckan: "Han hade änglavakt"

Travtränaren Göran Nordin fanns inte på plats i Skellefteå när hans häst Kicking Viking var med om en olycka tillsammans med kusken Kevin Porshage. På plats var däremot hans dotter – som förskräckt såg på. "Jag skrek", säger Malin Nordin.

Annons

Det var i den andra V4-omgången på Skelleftetravet på fredagen som olyckan var framme. Flera hästar krokade ihop och Solängethästen Kicking Viking skenade ut från banan med kusken Kevin Porshage släpande efter sig. Porshages färd tog slut mot ett staket och han blev sedan liggande på banan innan ambulans kunde hämta honom.

Tränaren Göran Nordin är själv bortrest och var inte på plats i Skellefteå, men han såg loppet via internet.

– Det var en förskräcklig olycka, det hade kunnat sluta riktigt, riktigt illa för kusk och häst. Jag hoppas verkligen att Kevin klarar sig utan några bestående men, säger Göran Nordin.

Nordins dotter Malin fanns på plats vid Skelleftetravet och stod bara en bit från stället där incidenten skedde, cirka 500 meter från målgång.

Kevin Porshage i sulkyn i ett tidigare lopp.

– Det var fruktansvärt. Jag hann bara se hur de krokade ihop och plötsligt låg Kevin på backen och hästen hoppade. Man trodde inte att det var sant. Jag skrek nog rätt ordentlig, säger Malin Nordin och fortsätter:

– De hakar ihop och sedan får Kevin en snurr på vagnen och så kommer en häst bakifrån som trycker på ännu mer. Kevin flyger bara och försöker att hålla sig kvar i hästen, men den har redan så hög fart och tar första bästa väg och hoppar.

Kevin Porshage fördes till sjukhus och enligt Malin Nordin ska han röntgas för att se om det blivit några skador på ryggen.

– Han är vid medvetande och så vitt man kan se är ingenting brutet. Men han är omtumlad och han släpades efter hästen och har skrapat upp sig en del, säger Nordin, som menar att det kunde ha gått betydligt värre.

– Det är en så stor olycka och rätt vad det är skulle någon häst kunna springa över Kevin. Då är det inte mycket kvar av honom. Han hade änglavakt.

Kevin Porshage visade goda tecken när han fördes i väg med ambulansen.

– Han hade skämtat med dem när han skulle ut från banan, och sagt att han minsann skulle ha en hamburgare. Så han var vid gott mod i alla fall, säger Malin Nordin.

Arkivbild på Kevin Porshage – som enligt Malin Nordin var vid gott mod efter olyckan på Skelleftetravet.

Olyckan fick ett ganska långt efterspel eftersom Kicking Viking tog sig ut från stallbacken på Skelleftetravet och sedan var borta i nästan 45 minuter. Han sprang till ett bostadsområde och det fanns även en oro för att han skulle ta sig ut till E4, så polisen fick gå ut med ett trafikmeddelande.

Lyckligtvis höll hästen sig relativt lugn.

– Han var ganska lugn redan när vi såg honom innan han drog iväg på upptäcksfärden i bostadsområdet. Han travade lugnt; ofta blir de ganska förvirrade när de inte vet var de är. Det var en snäll kille som lånade en cykel av en gammal dam och for runt och letade honom, säger Malin Nordin.

Tränaren Göran Nordin är kritisk till att Skelleftetravet inte hade stängt portarna till stallbacken.

– Man måste se till att hästarna inte kan ta sig ut från stallbacksområdet vid sådana här olyckor. Det måste man ha en lösning på, säger Nordin.

Göran Nordin.

Kicking Viking verkar ha klarat sig bra efter omständigheterna, men säker går det inte att vara förrän en grundlig veterinärundersökning är gjord.

– Så vitt vi vet har han klarat sig med skrubbsår, han har bara ett litet sår som syns. Men det kan ju komma fram någonting i morgon som inte syns i dag, säger Malin Nordin, som naturligtvis är omtumlad efter det som har hänt.

– Minst sagt. Det var inte så här man hade tänkt att det här skulle sluta.

Mer läsning

Annons