Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomas vann Nipstigen- som för 26 år sedan

Annons
Tomas vann Nipstigen

- som för 26 år sedan

Han började som 8-åring i OK Nipan, Sollefteå.

Nu är Tomas Edström 30 år äldre, men likväl en orienterare av mycket god klass.

- Orientering är fortfarande väldigt kul och allra helst nu när hela familjen är med och tävlar, berättar Tomas Edström som numera representerar Sundsvalls OK.

Tomas Edström vann H 35-klassen i Nipstigen som avgjordes i terrängen runt Österåsen i lördags och han medgav efteråt att det här är en speciell tävling för honom.

- Jag var 8 år när jag började i OK NIpan och jag tror att Nipstigen var min första riktigt stora tävling.

12 år gammal tog han sin första seger i Nipstigen och det blev ett par förstapriser ytterligare innan han valde studier och ishockey före orienteringssporten.

- I Sollefteå spelade jag tills jag blev 20 år och var bland annat med när vi gick upp i division I. Sedan flyttade jag upp till Luleå och där studerade jag i 4 år, samtidigt som jag lirade i Bergnäset samt en kortare sejour i Luleå Hockey.

Från Norrbotten gick sedan flyttlasset till Ljungby i Småland och där spelade han allsvensk hockey för Troja under 6 säsonger.

- Men jag var på väg hemåt vid ett par tillfällen. Modo var intresserade och jag var där två gånger, men genom att det inte löste sig med arbete blev jag kvar i Troja.

- Ibland har jag ångrat mig lite över att jag inte tog chansen och satsade fullt ut på hockeyn under en period, medger Tomas, som var en oerhört spelinteligent centerforward.

Genom att hann ville ägna mer tid åt familjen, hustrun Cecilia samt barnen Julia, Linda och Eddie, slutade han spela hockey som 30-åring. Nu återgick han istället till orienteringen igen.

- Tränade ungdomar i en klubb som heter FK Finn i Ljungby och sedan när vi flyttade uppåt igen blev det Sundsvalls OK. Det är en riktigt bra klubb och med dem trivs vi alldeles utomordentligt.

Trivdes i Österåsens skogsterräng gjorde också Tomas:

- Det gick perfekt rakt igenom. Hade inga missar alls utan jag är helnöjd med min insats.

Han berättade också att det är speciellt att springa Nipstigen, inte bara för att karriären en gång började här, utan också för att det är en detaljfattig terräng här.

- Det kräver en annan orienteringsteknik, helt annorlunda om man jämför med kusten. Det gäller verkligen inte att tappa bort sig, då kan det bli svårt genom att det är så lite detaljer på kartan.

Men Tomas var hur säker som helst den här dagen och vann Nipstigen - precis som han gjorde för 26 år sedan.

Ungefär 160 starter gjordes i Nipstigen i lördags och det är en lägre siffra än arrangörerna är van vid.

- Men det finns nog flera förklaringar. Dels pågår fjällorienteringen, det blev ingen tävling i Backe (igår) samt att vi befinner oss mitt i semestertider, spekulerade Gustaf Krigh.

Men de som kom var mycket nöjda - OK Nipan skötte det här perfekt.

Jonny Dahlgren

Mer läsning

Annons