Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tog apelsinen och åkte vidare

/

Zlatan den store sade en gång att det John Carew gör med en fotboll gör jag med en apelsin, ungefär så tror jag snacket gick.

Den liknelsen kan användas på svenska cupmatchen i andra omgången mellan lilla Härnösands FF och mäktiga Helsingborgs IF, där HFF var Carew och HIF var laget med apelsinen.

Annons

Allsvenska tvåan Helsingborg var Goliat som höll för trycket och David blev en munsbit och 4–0 till Skånelaget var naturligtvis helt i sin ordning.

Helsingborg var inte bara ett nummer för stort, det var klasskillnad, men så skiljer också det tre divisioner mellan lagen.

Visst, fysiskt, kampmässigt, höll HFF jämna steg ett tag och svenska cupen är ju en tävling där skrällar dyker upp med jämna mellanrum (fråga Kalmar FF som stod på näsan i förrgår, fråga AIK som stöp i Sandviken i går) och HFF drömde nog om att kunna jäklas åtminstone lite grann.

I minut 22 blev det jobbigt för hemmalaget och efter prick en halvtimme var drömmen krossad. Men so what, Härnösands FF fick bjuda den stora publiken på Högslätten på celebert besök, HFF var inte nära att räcka till, men de försökte i alla fall.

Och guldjagande Helsingborg vilade några av sina bättre spelare som Simovic, Accam och Gashi och man gick väl åtminstone på fyrans växel i en halvtimme bara, men det räckte gott och väl.

Men jag gillade ändå HFF:s inställning, de såg Goliat framför sig och tänkte ge den här uppgiften en chans, men de var aldrig nära att matcha HIF:s speed med och utan boll, passningsskicklighet, bolltempo och framför allt teknik (där kommer apelsinen in i bilden igen) och HFF:arna, när de sovit på saken, tackar nog de för den här lektionen.

HFF var riktigt bra mot Anundsjö förra fredagen och Niclas Hälldahl har fått in både spets och bredd i truppen, men att lyckas störa HIF. Inte en chans.

Jag tror heller inte matchbilden hade blivit annorlunda om inte Härnösandsmålvakten William Amamoo tvingats bryta matchen i samband med Helsingborgs 1–0-mål, men det var synd att han inte fick visa upp vilken fantastiskt skicklig målvakt han är.

Och på tal om målvakter, landslagskeepern Pär Hansson behövde inte göra en räddning under hela matchen, förutom att plocka lite fallfrukt i straffområdet.

Men det fanns ändå en hel del att glädja sig åt från Härnösandshåll. Förra veckan fick jag höra när jag besökte Högslätten att det inte finns nåt fotbollsintresse i Härnösand och 500-600 åskådare skulle vara en bra siffra på cupmatchen.

Det kom 2400...

Visst, 700 ur publiken var inbjudna ungdomslag från i princip hela Ångermanland och bara den gesten är värd all cred.

Högslätten med sin blåst och löparbanor är inte den mest intima fotbollsarenan, men det var likt förbaskat kul att se att det finns ett fotbollsintresse i Härnösand.

Mer läsning

Annons