Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio långa skogsmil

Örnsköldsvik. Kampen mellan OK Nolaskogsarna och Skogslöparna är som vanligt hård.Det är mycket prestige mellan orienteringsklubbarna. Framförallt i helgen då 10-mila avgörs – den här gången i skogarna kring Surahammar.

Annons

Under 15 års tid har vi varit bättre än Skogslöparna på herrsidan, men eran går mot sitt slut och det blir tufft att slå dem i år, säger Jan Näslund, OK Nolaskogsarnas lagledare i 10-mila.
Den klassiska stafetten är för orienterarna på dessa breddgrader startskottet för en lång och förhoppningsvis framgångsrik säsong.
Tjusningen med 10-mila är mer än att bara jaga placeringar. Det är upplevelsen man är ute efter. Herrklassen startar tio på lördagkväll, målgång runt åtta på morgonen.
Sex av de tio sträckorna springs i mörker. Inramningen med alla pannlampor är mäktig. Dessutom bor alla lag i militärtält, förklarar 34-årige Näslund som gjorde sin första start för 20 år sedan, det här blir hans 18:e framträdande.

STIMULERAD KONKURRENS
Lennart Strandberg, ansvarig för Skogslöparnas damlag, säger så här om 10-mila:
Själva upptrappningen i klubbarna under vintern är inriktad mot 10-mila. Dessutom har vi våra kamper mot OKN, säger han och skrattar.
354 herrlag och 338 damlag är anmälda till årets tävling. Skogslöparna har en bra bredd och man ställer upp med ett herrlag, två damlag och ett ungdomslag.
Första damlaget är ett ungt och lovande gäng som har goda möjligheter att nå en framskjuten placering.
Det kan bli intressant. Vi har aldrig haft ett så bra damlag och det är kanske till och med det bästa i Ångermanland någonsin, säger Lennart Strandberg.
Fyra av tjejerna är med i elitsatsningen för Norrlandsdistrikten. Camilla Sjöberg tar hand om första sträckan. Därefter Helena Nordin, Åsa Svensson, Karin Arvidsson och Åsa Lindqvist.
Det är svårt att spekulera om en placering, eftersom det är så tidigt på säsongen. Bland de 25-30 bästa om de går riktigt bra, säger Strandberg.
Han tror att klubbens herrlag kommer att gå en tuff match mot OKN.
OKN har många erfarna och orienteringsskickliga i sitt lag.
Men Janne Näslund ligger lågt.
Vi är sämre än på många år och fyra tackade nej av olika anledningar. Vi har ett gammalt och rutinerat lag, säger han och skrattar.
Janne och Lennart är överens om att första och fjärde sträckan är nyckelsträckor.

PER TAR LÅNGA NATTEN
Det är viktigt att få en bra start. Fjärde sträckan är i år den klassiska långa natten som håller på upp emot två och en halv timme, berättar Näslund.
Christer Ahlberg är OKN:s startman och evighetsmaskinen Per Magnusson, 44, springer långa natten. Peter Bylund och Börje Pauler tar hand om de nämnda sträckorna för Skogslöparna.
OKN har ett damlag också, men inget ungdomslag.

SÖREN HÄGGKVIST

Mer läsning

Annons