Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till vintern ska de första tävlingarna kunna hållas

Bredbyn. Skidskytteanläggningen i Bredbyn kommer till helt med ideella krafter. Till och med marken upplåts på ideell basis.
Eldsjälarna bakom det hela är Ulf Svensson och Willy Eriksson, som båda sysslar med skidor och skytte fast inte skidskytte.

Annons

Det har gått ganska fort att få till en skidskytteanläggning i Bredbyn. Från idé till handling har det tagit drygt ett år och då har man hunnit söka tillstånd, bygglov, gjort bullermätningar, fått klart med mark, röjt, schaktat och börjat bygga en skjutvall.

ALLA ÄR POSITIVT INSTÄLLDA
Alla instanser är positivt inställda och det är väl därför som det kommit så långt som det har gjort, säger Ulf Svensson från Anundsjö Idrottsförening, som är den ena av två föreningar som samarbetar om projektet.
Den andra föreningen i samarbetet är Anundsjö Skytteförening och pådrivande kraft från den är Willy Eriksson, vars firma också står för schaktningen. Det är Willys son Magnus som sköter spakarna i maskinen när skjutvallen tar form.
Han vet hur en sådan ska se ut, han har själv ett SM-guld i fältskytte. Fast den här skjutvallen är avsedd att stå emot betydligt finkalibrigare ammunition än den som Magnus och Willy vanligtvis laddar med. De skjuter med mauser, som har ungefär samma kraft som en älgstudsare, medan skidskyttarna använder lättare vapen kaliber 22, vilket är som ett salongsgevär.

BEHÄNDIGT VAPEN
Det är ett behändigt vapen. Det stöter inte och smäller inte heller, säger Willy Eriksson.
Dessutom är det billigare att skjuta. Ett skott till skidskyttarnas vapen kostar 30 öre, medan ett skott till mauser går på 4:50 kronor.
Det är framför allt till ungdomarna som föreningarna riktar sig när de anlägger en skidskyttevall.
Ungdomarna har ju sett Magda och det har ju gjort sitt till, säger Willy Eriksson och menar att Magdalena Forsbergs framgångar i skidskyttetävlingar världen över har väckt ungdomarnas intresse för sporten.

IDROTTSGREN I TIDEN
Det fina är att Anundsjö skidförening kan erbjuda ungdomarna att prova på skidskytte, tillägger Ulf Svensson.
Målsättningen är att de ska få prova på en idrottsgren som ligger i tiden.
Föreningarna planerar att ha sin första skidskyttetävling redan i vinter, men än så länge är varken datum eller typ av tävling bestämt.
Och för att det inte bara ska vara en aktivitet för vintern har man även planer på att starta luftgevärsskytte inne i hallen på Olympia.
Än har inga bidrag sökts för anläggningen, det är något som man kommer att ta tag i längre fram. Fram tills idag har det viktigaste varit att komma igång och få till en skidskytteanläggning, och då har byråkratin fått komma i andra hand.
Men trots att pengarna inte är prioriterade i dagsläget så har man redan börjat försöka få in en del, bland annat är ett lotteri i full gång. Vinsten är ett rejält lass ved träd som stod där vallen nu anläggs. Priset är skänkt av Svante Lindström, som också utan kostnad upplåtit en del av sin mark till skjutvallen.

KAJ GLÄNNESTRAND

Mer läsning

Annons