Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thomas Johansson till final i Australien

Melbourne. Det krävdes drygt tre timmars spel och fyra matchbollar.
Segerglädjen kunde heller inte bli mycket större.
– Det känns helt fantastiskt, det går inte att beskriva känslan som finns i kroppen, säger Thomas Johansson efter semifinalsegern mot Jiri Novak i Australian Open.

Annons

Setsiffrorna blev till slut 76, 06, 46, 63, 64. För första gången är Thomas Johansson i final i en Grand Slam-tävling och återigen ges en chans för svenskarna att bryta mönstret. För det har gått tio år sedan Stefan Edberg vann US Open-finalen mot en ung Pete Sampras. Sedan Edberg nådde finalen i Australien 1993 har bara två svenskar, Magnus Norman och Thomas Enqvist nått Grand Slam-finaler, men inte lyckats ta det slutgiltiga steget.
Det är ju en dröm som går i uppfyllelse, man har ju sett Stefan Edberg och Mats Wilander, det här är något extra, säger Johansson.
Det var också något extra som krävdes för att nå dit. Det blev en match med två ansikten på torsdagsförmiddagen, och ett tag såg Johansson ut som en förlorare. Han vann första set efter tiebreak, sedan rasade spelet ihop och det ville aldrig ta slut.
Det tog blott 20 minuter och sedan hade han förlorat andra set, 06. Ytterligare en halvtimme senare ledde Novak med 21 i set och då var det trebarnspappan från Zlin som såg ut som en blivande finalist.
Luften gick ur mig efter att jag vann första set, jag var så nervös när jag gick in på banan och sedan fick jag en mardrömsstart i andra set.
Det har funnits tillfällen i karriären då 26-åringen från Linköping befunnit sig i liknande situationer och allt har slagit slint. Talangen har ingen ifrågasatt, däremot hans psyke.
Men saker och ting har förändrats, hans vilja och psyke har stärkts och Johansson kom tillbaka.
När han sedan i femte och avgörande set hade 4015 i Novaks serve, var han bara en boll ifrån seger.
Benen skakade, liksom armen, jag visste knappt vad jag skulle göra för att jag var så nervös.
En volley från Novak som seglade förbi baslinjen avgjorde till slut.
Det var en så otroligt tuff match så det var en extra skön känsla att vinna.
Han ställs nu mot antingen Marat Safin, Ryssland, eller Tommy Haas, Tyskland som möts i den andra semifinalen.
Självklart kommer jag att vara nervös inför finalen men det blir lite av en annan situation. I dag var jag favorit, vem det än blir som jag får möta i finalen så kommer han att bära favoritskapet.
Kan du bli den förste svensk att ta hem en Grand Slam-titel på tio år?
Det är svårt att säga. Jag spelar så bra just nu att chansen finns där, men jag kommer att slå i underläge. (TT)

SPORTEN

Mer läsning

Annons