Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tar grepp om idrotten

/
  • Kultur- och fritidsavdelningen har, med Johan Strömqvist i spetsen, inlett ett arbete som ska mynna ut i ett idrottspolitiskt program.

Fem träffar är avklarade, men mycket jobb återstår.
Örnsköldsviks kommun tar fram ett idrottspolitiskt program som ska genomsyra verksamheten.

Annons

Redan i dag finns ett idrottspolitiskt program för Örnsköldsviks kommun, men det har några år på nacken och är dessutom ett gemensamt idrotts- och friluftspolitiskt program.

På varsitt håll jobbas det nu för att ta fram separata dokument och som ett första steg för idrotten bjöd Johan Strömqvist i höst in föreningar, förbund och medborgare till möten i Björna, Bjästa, Bredbyn, Husum och Örnsköldsvik.

På agendan: Förutsättningslösa diskussioner om kommunens arbete gentemot idrottsrörelsen.

– De åsikter och tankar som framkom på de mötena ska jag och mina kolleger nu sätta oss ner och bena ut. Det var viktigt för oss att komma till mötena med "blankt papper", för vi vill att medborgarna ska vara med och forma programmet. Det är viktigt för oss att de tycker till i ett tidigt stadium, säger Johan Strömqvist.

Kort sagt kan man säga att kommunens kultur- och fritidsavdelning, med idrottsstrateg Strömqvist i spetsen, samlar intryck, åsikter och funderingar på hög för att sedan ha dessa till grund för det idrottspolitiska programmet.

– Det man kan säga var gemensamt för alla orter vi hade möten på var anläggningsfrågan; den dök upp överallt, berättar Strömqvist, som konstaterar att det är en stor och viktig fråga i deras arbete.

– Hur ska anläggningssidan se ut? Ska det komma till några nya anläggningar och i så fall varför? Vilka idrotter ska vi satsa på? Vi vill ha en långsiktig plan att förhålla oss till, säger Johan Strömqvist.

Kommunens tanke är att det idrottspolitiska programmet "ska vara vägledande för hur idrotten ska bidra till kommunens vision: 'Möjligheternas Örnsköldsvik, en hållbar och tillgänglig kommun i världsklass – att leva och arbeta i och att besöka'."

– Det är viktigt att vi låter det ta tid nu när vi vill ta fram en långsiktig plan.

Planen är att upprätta arbetsgrupper som går på djupet med olika frågor, exempelvis anläggningar eller bidrag. Kommunen vill också samarbeta mer med det lokala idrottslivet och hoppas kunna bolla det idrottspolitiska programmet med olika referens- och målgrupper.

När kan det vara klart?

– Om du och jag sitter om ett år och pratar om ett färdigt dokument så är jag nöjd. Jag hoppas att det blir klart under 2014, men blir inte förvånad om det dröjer en bit in på 2015 heller, säger Johan Strömqvist.

Mer läsning

Annons