Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenssons vardag

Örnsköldsvik. En världsstjärna som lägger ner många timmar för att få tävlingsplatsen i bästa tänkbara skick.
Vid sextiden i går morse var isracingföraren Stefan Svensson på plats.
– Det här kommer att bli riktigt bra. Bättre isförhållanden kan vi inte få här, säger Stefan och blickar ut över Kallehovs isoval.

Annons

Stefan, en av Sveriges och världens bästa isracingförare, gör allt för att hans hemmabana ska vara väl preparerat.
Nu är en lastbil här som sprider ut hett vatten på isen, så att det brinner ihop med underlaget.
Stefan brukar hjälpa till ibland inför tävlingar. Han är belåten med isen inför elitserietävlingarna, i kväll och på söndag, men helst av allt vill Stefan att man ska lämna området.
Det är så dåliga markförhållanden. Ett uruselt banområde. Vi vattnar upp på ett träsk och det är svårt att få det att frysa. Vi är Sveriges nordligaste klubb, men vi har is sist av alla. Vi fick det för en vecka sedan i Gävle börjar man åka i slutet av november.
Nytt namn på klubben
ÖMK Rundbana är numera namnet på isracingklubben i Ö-vik. Lennart Karlsson är ordförande och han hoppas att sporten ska ta ny fart. I dagsläget har man cirka 50 medlemmar.
Vi är i uppbyggnadsskedet. Förhoppningen är att vi ska få igång sommaraktiviteter för ungdomar, knatte speedway, och sedan låta de prova på isracing.
Men det krävs en ny bana för att utöka verksamheten.
Vi har uppvaktat kommunen och vi får se vad som händer, säger Lennart.
ÖMK har kopplat greppet om elitserien. Stefan, Posa och company besegrade värsta konkurrenten Gävle vid premiären i Bollnäs i slutet av december.
Drabbas vi inte av skador ska det mycket till om vi skulle missa guldet, säger Stefan.
Gävle har dessutom blivit försvagat inför ÖMK:s tävlingar. Deras etta, Ola Westlund, är skadad efter att ha åkt omkull i Hedemora den gångna helgen. Westlund syddes i baken med 100 stygn!
ÖMK har ett starkt lag. Två världsförare i Stefan Svensson och Posa Serenius och övriga håller också hög klass. Hans Olsén, Hans Tjärnberg och Tjitte Bootsma. Den sistnämnde är holländare, men Bootsma är inte med på Kallehov eftersom han hade lovat att köra tävlingar i Tyskland och Österrike. Fredrik Engström från ÖMK:s farmarlag, JMK Östersund, tar Bootsmas plats.

KANONSTART I VINTER
Fem lag återfinns i elitserien. ÖMK, Gävle, Funbo (Uppsala), Bollnäs och Hedemora. Tio tävlingar genomförs och klubbarna arrangerar två var.
44-årige Stefan Svensson har fått en kalasstart på säsongen. Förra helgen tog han en dubbelseger. I Hedemora och Uleåborg, Finland.
Jag har nog aldrig inlett en säsong bättre, berättar Stefan.
Det bådar gott inför VM-serien. Men först måste Stefan kvala och köra semifinal i Berlin i slutet av den här månaden. Därefter inleds GP-serien, åtta deltävlingar, och Stefan har siktet högt inställt. En ny VM-medalj hägrar för Norumgrabben.

SÅ ENKELT ÄR DET
Jag har ett brons som bäst individuellt och det skulle det vara roligt om man lyckas komma högre upp på prispallen.
En anledning till att det gått så bra för Stefan i säsongsöppningen är den nya cykeln som han byggt själv.
Den har fungerat fantastiskt bra. Jag behöver bara släppa upp kopplingen så sitter jag i ledningen, säger Stefan och skrattar.
Isen på Kallehov är i bra skick och när vi i går blickade ut över banan sa Stefan:
Är det sådana här förhållanden på tävling tar jag alla starter.
Han skrattar. Stefan Svensson är ju ingen skrävlare.

SÖREN HÄGGKVIST

Mer läsning

Annons