Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svensson mot Klatovsky

/
  • ÖMK:aren Stefan Svensson (i gul huva) hade femton motståndare på Kallehov i går. Bara en enda kunde besegra honom: Antonin Klatovksy. Tjecken kopplade därmed ett grepp om Santa Cup, som avrundas på fredagen.

På sluttampen stod allting på sin spets på Kallehov. Skulle hemmaföraren Stefan Svensson vinna den första deltävlingen i Santa Cup, eller var det läge för tjecken Antonin Klatovsky?

Annons

Santa Cup är en årligen (bortsett från i fjol, då vädret var för milt) återkommande händelse inom svensk isracing i mellandagarna.

De bästa inhemska förarna finns med och startfältet kryddas med vassa utländska förmågor. Större delen av de 16 som kom till start under den första deltävlingen på Kallehov i Örnsköldsvik på torsdagskvällen är av hög internationell klass.

– Jag hade faktiskt inte förväntat mig den här placeringen, för om man tittar på motståndet så är det många duktiga VM-förare med, säger Stefan Svensson.

Den placering han fick till slut var en andraplats. Svensson körde mycket stabilt rakt igenom – han tog inte sällan starten i heaten och höll sedan kombattanterna på avstånd – men i Antonin Klatovsky hade han sin överman.

– Antonin körde mycket bra. När det är lite finare is brukar jag kunna slå honom, men när förhållandena är så tuffa som de var i dag, med mer "motocrosskörning", då är han svår, säger Stefan Svensson.

De båda möttes två gånger. Klatovsky vann tävlingens allra första heat strax före Svensson och när samtliga ordinarie heat var körda stod de båda på 14 poäng efter vardera fyra segrar och en andraplats.

Därmed fick allting avgöras via ett skiljeheat. Svensson tog starten och ledde efter två varv, men fick ett kast med framhjulet på den gropiga isen och Klatovsky körde om.

Svensson försökte att attackera men sprätte än en gång till med framhjulet – och fick se sig besegrad.

– I stort sett är jag ändå nöjd. Trots allt var det ju också säsongens första tävling, konstaterar Svensson.

Santa Cup fortsätter i dag på Rörberg Motorstadion utanför Gävle och avslutas i Norrköping på lördag.

Stefan Svensson kan snabbt ta revansch på Klatovsky i Gävle – och har ännu en chans till att koppla ett slutgiltigt grepp om VM-platsen. Det är ju nämligen så att Sverige har en obesatt plats i kvalet till VM-serien och Santa Cup kommer att avgöra vem som får köra.

– Det är viktigt att visa framfötterna, och det här var väl en fingervisning om att jag är att räkna med, säger Stefan Svensson.

Mer läsning

Annons