Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska truppen laddar uppi Ö-vik inför Salt Lake City

ÖRNSKÖLDSVIK. Det är 25 år sedan handikappidrotten fokuserades på allvar i Örnsköldsvik.
Nu är det hög tid för en upprepning.
Då handlade det om handikapp-OS. Nu om en förberedande samling inför Paralympics i Salt Lake City.

Annons

Under tre dagar efter årsskiftet, närmare bestämt 18-20 januari, kommer den 36 personer starka truppen att bo och verka i Örnsköldsvik. Syftet med samlingen är att deltagarna ska svetsas samman till en homogen trupp inför avresan. Dessutom att skapa uppmärksamhet och sprida nyttig information om allehanda handikappidrott.
Vi anser att det är viktigt att samla gänget inför vad som komma skall. Annars finns det en risk att vi åker till Salt Lake City som enskilda landslag. Så vill vi naturligtvis inte att det ska vara, säger Hans Säfström, sportchef i Svenska Handikappidrottsförbundet och ansvarig för den svenska truppen i Paralympics.

Ö-VIK MER PÅ ALERTEN
Han är odelat positiv till att lägret förläggs i Örnsköldsvik:
Efter vår förfrågan visade det sig att Örnsköldsviks var betydligt mer på alerten i jämförelse med många andra kommuner. De presenterade ett samarbetserbjudande som tilltalade oss. Strax därpå tog det fart på andra håll, men då hade vi redan bestämt oss för Ö-vik.
På programmet står bland annat deltagande i Fabriksloppet på skidor samt en uppvisningsmatch i kälkhockey - en förmatch inför elitseriematchen, Modo-Luleå, i Kempehallen.
Vi ser fram emot lägret och hoppas naturligtvis att det innebär en rad positiva effekter. Inte bara att Örnsköldsvik blir känd som en handikappidrottsvänlig kommun, även att händelsen inte uppfattas som en enskild företeelse, utan mer som en del i ett samband kring idrottshändelser i vår kommun. Vår strategi är alltid att det måste finnas ett så kallat dubbelt värde i arrangemangen, säger Lasse Söderlind, ledare för idrottsgruppen inom framtidsprojektet Vision 2008.
Tidigare samlingar inför Paralympics har uteslutande arrangerats i Stockholmsområdet. Fakta i ärendet är att den övervägande majoriteten i truppen kommer från södra delar av landet och lägret i Örnsköldsvik kan möjligen leda utvecklingen åt annat håll.
Det får vi hoppas. Samtidigt bör noteras att Västernorrland har ett av landets mest aktiva handikappidrottsförbund, säger Håkan Ryholt, idrottskonsulent och tillförordnad kanslichef på Svenska Handikappidrottsförbundet.
Enligt det internationella förbundets regler finns det i dag ingen möjlighet för förståndshandikappade att delta i Paralympics. Det beslutet fattades efter förra spelens skandal då några nationer anmälde deltagare utan handikapp.

LEIF OCH EMIL FÅR VÄNTA
Men skidåkarna Leif Karlsson och Emil Khön, samt övriga Ö-viksidrottare, får här ett besked som möjligen kan trösta:
Vi har nyss fått klartecken till att förståndshandikappade får delta i Paralympics. Men i det här läget är det för sent då det gäller Salt Lake City, säger Hans Säfström.
Leif Karlsson och Emil Khön får med andra ord rikta in sig mot andra mål.
Nu är siktet bland annat inställt mot Turin, 2006.

ULF EKLUND

Mer läsning

Annons