Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska framtidshopp

ÖRNSKÖLDSVIK. Oskar Domeij, tio år, Frans Hörnblad, elva år och Carl Nordin, tolv år.
Där har ni framtiden inom svensk backhoppning.
De tre unga ö–vikslöftena ingår i Team Glöden, Svenska Backhoppningsförbundets nya ungdomssatsning.

Annons

Svensk backhoppning har under senare år halkat efter världsledande nationer och inte skördat några större framgångar i internationella tävlingar. Per Balkåsen är huvudansvarig tränare för Team Glöden och han hoppas nu att det ska bli ändring på det.
Det här är någonting som borde skett för länge sedan i Sverige. Utomlands håller de på året runt och det ger resultat, säger Balkåsen.
Balkåsen menar att det hela sitter i att det både tränas och tävlas för lite, i synnerhet på sommaren, då svenska ungdomar i princip inte tävlar någonting. Jämför man med andra länder är Sverige väldigt långt efter.
Här i Sverige har vi tre ungdomstävlingar under sommaren, tio under vintern. Jag var inne på internet och kollade på tysk backhoppning. De har 63 tävlingar enbart i plastbacke, från 10 till 50metersbackar.
Många ungdomar kan rent av tappa sugen för backhoppning på grund av den allt för korta säsongen.
Vi måste hålla ungdomarna kvar i backhoppningen. När det är som det är nu, att säsongen bara är trefyra månader, är det lätt att ungdomarna glömmer bort att det är kul att hoppa backe.

ETT RIKTIGT STEG
Svenska Skidförbundets backhoppningskommitté har i år tagit ett steg i rätt riktning. I maj startades en ungdomssatsning, där landets tio bästa ungdomar mellan 11-13 år ingår.
Träningsgruppen, som kallas Team Glöden (namnet kommer från de pengar som backhoppningen fått ur Svenska Skidspelens Glödenfond, där ett par företag satsat pengar), samlas en gång i månaden på läger i Falun och hoppar i plastbacke.
Oskar Domeij, Husums BHK är tillsammans med Friska Viljors Frans Hörnblad och Carl Nordin Örnsköldsviks bidrag till satsningen och är alla ense om att det är roligare att hoppa i plastbacke än på vinter då snö är underlaget.
När man hoppar i plastbacke är det alltid bra underlag, menar Carl Nordin, som hoppar i den större backen, K43.
Frans och Oskar håller för närvarande till i K30backen, men de båda har varit och provat på K43.

SAKNAR PLAST I HUSUM
Carl, som är äldst av de tre grabbarna, har hoppat backe sedan han var tre år och tränar nu under sommaren med Friska Viljors äldre hoppare. Frans hoppar med de yngre, men Oskar har inte möjlighet att träna hoppteknik eftersom Husum saknar plastbacke.
Jag hade inte tränat någonting i sommar innan vi for på läger, säger Oskar, som därmed är extra träningssugen när det vankas läger.
Lägren är placerade i Falun eftersom plastbackarna där är 30 och 45 meter och därmed lämpade för åldersgrupperna 89 till 91. I Övik finns visserligen en 30metersbacke, men den blev klar alldeles nyligen och dessutom saknas en backe i storlek K43.
Ett delmål med träningen är att ungdomarna ska lära sig hoppa i en K 43backe och därmed kunna delta i Shüler Grand Prix, en internationell tävling som arrangeras i tyska GarmischPartenkirchens. Inofficiellt kallas tävlingen "UngdomsVM".
Två uttagningstävlingar skall genomföras i Falun, varav den första gick av stapeln förra helgen. Oskar Domeij var bäst i 91:ornas klass, Frans Hörnblad slutade tvåa bland 90:orna och Carl Nordin trea i klasssen för de födda 89.
I min grupp kan det bli så att tre får fara till Tyskland, om vi hamnar på samma poäng, säger Carl.
Vill det sig väl i nästa tävling, i slutet på juli, kommer de tre grabbarna med i landslaget för elva, tolv och trettonåringar och får åka till Tyskland och tävla mot internationellt motstånd.
Per Balkåsen hoppas nu kunna spinna vidare på det här träningssättet för att hopparna ska kunna bli ännu bättre.
Vi hoppas kunna fortsätta över hösten och vintern. Att vi ska träna i vinter är i princip redan klart. Vi hoppas kunna höja grabbarna så att de när de blir äldre och tävlar internationellt slipper komma på att "oj, vi är ju väldigt långt efter".
Chansen är med andra ord stor att Oskar Domeij, Frans Hörnblad och Carl Nordin kommer att bryta den mörka svenska trenden i framtiden. JON HÄGGQVIST

SPORTEN

Mer läsning

Annons