Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strålande bra

Det är inte klokt vad imponerad jag blev vid sisådär 19.30-tiden i söndags. Det Modo Hockey lyckades med i Kempehallen var något i hästväg. Jag vill gå så långt som att kalla det för en bragdmatch.

Annons

Jag trodde nämligen aldrig att Jim Brithéns gubbar kunde bryta en trend på det viset som en fullsatt hall och alla TV-tittare fick bevittna.

Mitt i en pågående och avgörande SM-semifinal. Mitt i Frölundas finalvittring och mitt i ett av Smart-Connys välregisserade uppträdande. Det luktade Frölunda i betydligt mer än 40 minuter och ändå lyckades Modo krångla sig ur greppet.
Enastående, strålande, fy sjutton vad det var bra gjort.
Det är nämligen en sak vinna hockeymatcher när det mesta går i dur och allt fungerar. När puckarna studsar rätt väg, när formen är på topp, benen pigga och ingen behöver fundera.
Det är en helt annan sak att vinna stenhårda fighter med dommartabbar, stolpskott, formsvackor, felpassningar och nervdaller. Kort och gott; att vinna i uppförsbacke.
Det var precis vad Modo gjorde. Och jag kan inte låta bli att beundra Jim Brithén och folket runt honom. I tredje ronden var hemmaspelarna inte längre rädda att förlora. Då var viljan att vinna betydligt starkare och den moral och kämpaglöd som då visades är värd alla superlativ som finns just nu.

Jag har aldrig sett en hockeymatch med starkare känsla för matchens utgång än den i söndags. Detaljerna, tillfälligheterna, matchutvecklingen allt talade plötsligt för Frölunda. Göteborgarnas sista utpost Henrik Lundqvist fick en kalasstart. Såg trygg och säker ut och fick lagom många puckar att värma upp sig med. Modos Peter Hirsch darrade i sin tur och gjorde ingen tavla, men Frölundas två första fullträffar var i mina ögon billiga.
Pierre Hedins jättebjudning, fram till Pelle Prestbergs tjusiga 3-2-mål, tar knäcken på nästan alla och när nyckelspelare är slitna och har långt till toppformen fanns det inget som talade för Modo.
Så resonerade jag. Jag ville inte se fortsättningen på eländet, slutminuterna på en ny jobbig förlust följt av Jan-Axel Alavaara kramandes lagkompisar inför ögonen på oss långnästa.
Jag fick så underbart fel. Pierre Hedins replik på dundertabben, kvitteringen till 3-3 var sagolik. Det är bara stora män som klarar av sånt och som inte skamsen och med rumpan bar springer och gömmer sig. Magnus Wernblom kunde inte missa då Miroslav Hlinka dukade. 4-3 pucken i tom bur var som att kasta en badboll i ett öppet hav och den hade till och med jag petat in.

Att hjälten heter Wernblom hade inga spår av tillfälligheter. Det är nämligen han som är galjonsfiguren, han som ska bära Modo och han som ska reta gallfeber på Jörgen Jönsson. Och Magnus Wernblom är dessutom tillräckligt galen för att övertyga alla andra om att det går att spöa Färjestad. Till och med i tre matcher.
Själv är jag däremot övertygad om att bränslet är slut. Att Peter Hirsch inte lyckas bli ett FBK-spöke, att Mikael Wahlberg inte får fart och tar för sig, att Mattias Weinhandl bara blommar periodvis, att Tommy Pettersson inte gör mål igen och att Richard Lintner fortsätter att vara en säkerhetsrisk i vartannat byte. Det och mycket mera. Med andra ord; att Modo lyckas peta i ytterligare en växel känns avlägset och snudd på overkligt just nu.
Det som måste inträffa om inte Färjestad ska vinna i tre raka matcher.

Dessutom måste Modo ha närmast snuskig tur och det skulle smaka mumma om en liten skandal seglar upp. Ett sånt där lagom litet bråk som rör om i grytan och ger finaldramatiken nya förutsättningar.
I ishockeyns sandlådevärld kan det mycket väl inträffa. Det har vi sett massor av exempel på.
Huvudet säger trots allt Färjestad. Jag vill till och med påstå att det blir 3-0 i matcher.
Men från och med nu är jag är en usel tippare som dessutom i söndags visade prov på en svag analytisk förmåga.
Och Färjestads BK solar sig och svävar på högre höjder än skyhöga favoriter.
Härligt; det talar ju hastigt och jättelustigt för Jim Brithéns Modo

ULF EKLUND

Mer läsning

Annons