Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storslam för isens ess

ÖRNSKÖLDSVIK. Posa Serenius och Stefan Svensson regerar i svensk isracing.
Tillsammans med Hasse Tjärnberg körde de hem SM-guldet i par-isracing.
Allt är alltså sig likt inom svensk isracing med ett undantag; Stefan Svenssons frisyr.

Annons

Stefan och Posa har haft en fantastisk vecka och varje gång de gett sig ut på isovalerna har de kört hem guld. Det började förra söndagen då Posa och Stefan tillsammans med Gävleföraren Ola Westlund mycket sensationellt besegrade ryssarna i deras egen kula och blev lagvärldsmästare.
I torsdags vann ÖMK svenska mästerskapet i lag och guldveckan avslutades igår hemma på Kallehov då ÖMK-trion lekte hem par-SM-guldet.
Stefan och Posa var klubbens förstaval, men även reserven Hasse Tjärnberg fick vara med och leka i två heat. Laget vann dubbelt varje heat och var totalt överlägsna. ÖMK tog guldet på maximala 25 poäng, medan Gävle fick silvret och Bollnäs brons.
Ja, det här var en ganska enkel resa, men skam vore annars, säger Stefan, med inte alltför många hårstrån på huvudet.

TAPPADE HÅRET
Stefan såg sina lockar falla i Ryssland då de finska och tjeckiska landslagsåkarna haffade Stefan och ville fira att ÖMK:aren tagit sig till VM-serien. Därför tvångsklipptes han.
Det var meningen att Posa också skulle klippas men han är så oerhört rutinerad och kan säga nej på hur många språk som helst, säger Stefan och skrattar.
Det var inte så svårt. Jag låste bara hotelldörren, flinar Posa.
Då det gäller par-SM-finalen så blev det en ganska avslagen historia och det var helt och hållet ÖMK:arnas fel, eller förtjänst om man så vill. De tog starten i varje heat och lekte sig runt banan. När Stefan och Posa körde det avgörande heatet mot Gävle var det stor uppvisning.
Det fungerade bra. Vi låg lite tätt ihop i kurvorna, men sedan Stefan flyttade ut lite grann i spåret fungerade det suveränt, säger Posa.
Egentligen handlade den här tävlingsdagen mest om hyllningar och eftersnack till lag-VM-guldet i Ryssland. Ryssarna hade sex raka segrar innan Posa och Stefan mycket överraskande vann.

BRAGDGULD
Med tanke på att Ryssland har världens kanske tio bästa isracingförare så kanske det går att förstå vilken bragd ÖMK:arna gjorde.
Det vi gjorde är riktigt, riktigt stort, säger Posa, sedan han och Stefan uppvaktats med blommor och presenter av bland andra ÖA-sporten, kommunen och klubben.
Det går faktiskt att jämföra det här guldet med när svenskarna bröt Kinas dominans inom bordtennisen, säger Posa.
Vi hade ett enormt stöd av andra nationer. Det är många som är rejält trötta att se ryssarna på pallen, säger Stefan.
Men tro nu inte att Posa och Stefan tar tävlingarna hemma i Sverige med en klackspark.
Ett SM-guld är trots allt ett SM-guld, och de här killarna älskar att vinna.
Underbart vara hemma
Efter en månad i Ryssland är det underbart att tävla hemma i Sverige igen, säger Posa.
Stefan håller med och tar med sig blommorna som han fått från ÖA. Blomsterkvasten ska hustrun Lena ta hand om.
När jag kommer hem med blommor brukar jag säga titta vad jag köpt. Då säger frugan bara att jaha, har du varit ute och tävlat nu igen.

PER HÄGGLUND

Mer läsning

Annons