Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Steen har lyft Modo några nivåer

/

Annons

Tänkte sammanfatta elitseriehösten och eftersom bland andra Timrås sportchef Kent Norberg tycker att jag bara ältar om det infekterade bråket mellan Modo och Frölunda och de övriga tio klubbarna i Hockeyligan så ser vi den biten som avhandlad.

Och visst, jag har varit tydlig med min ståndpunkt att klubbarna borde få ta in NHL-lockoutade spelare, att de själva ska få avgöra om de har ekonomi till det och att i publikkrisens elitserie hösten 2012 ska vi självklart bjuda publiken på de bästa spelarna, om möjligheten finns.

Men, "Nubben", jag tänker inte dra det en vända till utan ska på nedanstående rader försöka sammanfatta elitseriehösten i allmänhet och Modo Hockeys insats i synnerhet.

Inför sista matchen innan jul sade general managern Markus Näslund att Modos höst var "okej". Varken mer eller mindre.

Ja, sett över 31 omgångar och en sjundeplats så är okej ett bra ordval, men med tanke på förutsättningarna tycker jag att Modo haft en klart godkänd höst.

Läs också: "Halvtidsbetyg på Modospelarna"

Ulf Samuelssons lagbygge fick en svajig start då stjärnvärvningen Samuel Påhlsson slet av hälsenan på försäsongen, Mattias Ritola krockade med en båsdörr i genrepet och bröt nyckelbenet samt att valet som förstemålvakt, Oscar Alsenfelt, numera är tredjekeeper.

Tomas Marcinko, den slovakiske try out-spelaren blev heller ingen bra centerlösning – men det blev Alexander Steen. Han har burit Modos offensiv, han kom hem från St. Louis med ett rykte som en gedigen, hårt jobbande forward, men har dominerat över hela banan, har jämförts med Peter Forsberg (de offensiva tacklingarna, spelförståelsen) och han har varit enormt professionell både på isen och i omklädningsrummet. Steen har, kort sagt, gjort ett fantastiskt jobb som vikarie för Samuel Påhlsson.

Så vad händer om NHL-lockouten fortgår och Samuel Påhlsson blir spelklar – kommer Modo att matcha båda stjärnorna? Svar: jag tror inte det. Jag tror att Modo står fast vid åsikten att man plockat in Steen som ersättare, då matchar man inte båda samtidigt, ett sätt att gjuta olja på vågorna. Fortsätter lockouten över jul kan man ju kosta på sig att rehabilitera Påhlsson ytterligare en tid.

Individuell spelarkritik i övrigt då? Bernhard Starkbaum har varit strålande och borde ha tystat alla kritiker sedan länge, Kyle Cumiskey och Richie Regehr är två väldigt vassa offensiva vapen och trion Morten Madsen (i synnerhet), Kristian Forsberg och Peter Öberg har vuxit till ett offensivt vapen.

Sedan känns det som om Modo har en hel del outnyttjad offensiv potential kvar och då tänker jag på Ladislav Nagy (som stundtals är lysande, stundtals mest bara irriterad), Mattias Ritola, Mario Kempe och Niklas Sundström. Får Samuelsson igång dessa på allvar har Modo ytterligare en offensiv dimension.

Sedan såg Per-Åge Skröder trög ut från början, men producerar nu och det är ju ingen skräll om han vinner interna poängligan likt förbaskat.

Dessutom har några juniorer fått istid och jag tycker att framförallt Ludwig Byström och David Gunnarsson tagit chansen.

Hockeymässigt har det stundtals varit väldigt roligt att följa Modo. Man hade en period från den femte omgången man gick som tåget, dippade sedan, fick problem med produktionen, men är nu tillbaka i den tidiga oktoberformen.

Det finns några frågetecken inför fortsättningen och det är bredden på backsidan. Uffe Samuelsson matchar sina fyra toppbackar hänsynslöst och jag skulle önska en förstärkning där som tål istid. Dessutom saknar Modo en fysisk spelare, typ Ole-Kristian Tollefsen, inför ett eventuellt slutspel.

Sedan är det viktigt att Niklas Sundström inte är "day to day" ytterligare någon månad, för han behövs för att styra upp power play.

Elitserien i övrigt då? Jo, en väntad topptrio där ett skadedrabbat Skellefteå har haft högst högstanivå, Luleå är utan tvekan är mest svårspelat och HV har dippat en aning. I botten är det också en väntad trio, även om Timrå presterat bättre än vad jag gissade.

Mer läsning

Annons