Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stark stafettsträcka av Fredrik Lindström

/
  • Fredrik Lindström förde upp Sverige i fältet under den tredje sträckan. På den sista körde Carl-Johan Bergman taktiskt smart och spurtade fram en svensk andraplats.

Två svenska skidskyttelandslag, två olika världar:
Herrarna imponerade och var tvåa i stafetten i Hochfilzen.
Damerna, som jagar OS-platser, blev varvade.
– Det är bara att konstatera att de än så länge är långt borta, säger SOK:s Björn Folin.

Annons

I herrstafetten stod Sverige för en insats. Christoffer Eriksson, Björn Ferry, Fredrik Lindström och Carl Johan Bergman ordande en andraplats. Bara överlägsna Norge, 19,3 sekunder före, var bättre.

– Alltid viktigt med framgång, att känna att vi är med. Skönt att få ett bevis på att det fungerar, sade Carl Johan Bergman till TV4.

Däremot ser det mörkt ut för de svenska damerna.

Sverige blev till och med varvat av ledande Ukraina. Elisabeth Högberg, Anna-Karin Strömstedt, Åsa Lif och Mona Brorsson slutade på 17:e plats – av 23 startande lag.

Inte något positivt besked för svenskorna, som jagar bra resultat för att få delta i OS i februari.

– Skitdåligt, helt enkelt, säger Elisabeth Högberg till TV4 efter hennes förstasträcka.

Placeringen var ytterligare ett tecken på att Sverige lär bli utan en kvinnlig skidskytt i OS nästa år.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) har krav för att dela ut OS-biljetter: Ett stafettlag ska utmana om en sjätteplats och individuellt ska en åttondeplats, eller plats 12–13 om den aktive siktar på OS 2018, vara nåbart.

– De är långt borta, så är det. Men det går upp och ner som i alla idrotter. Vi har haft flera idrotter tidigare där vi har varit beroende av en eller två aktiva. Titta på skridskon, där hade vi Tomas Gustafson under två OS, det gick bra men sedan tog det slut. Bland skidskyttedamerna har vi haft Magdalena Forsberg, Anna-Carin Zidek och Helena Ekholm under ett antal OS. Sedan kommer en dipp, men kanske kommer vi igen. Tyvärr är det så att vi är en liten nation, det ska vi komma ihåg. Vårt problem i dag är att vi inte har så många talanger inom idrotten, säger SOK:s presschef Björn Folin till TT.

Svenska skidskytteherrar kommer det dock finnas i Sotji. Inte minst Fredrik Lindström imponerade på sin sträcka i lördagens stafett med stark åkning och framför allt snabbt och säkert skytte.

Mer läsning

Annons