Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelet om maktenVad kostar ett omval av Blatter? • ”Det har aldrig gått att få fram några bevis”

STOCKHOLM. För fyra år sedan kostade det tio miljoner kronor att göra Sepp Blatter till president i det Internationlla fotbollsförbundet (Fifa).
Vad kommer det att kosta på onsdag då Blatter försöker bli omvald för en ny fyra-årsperiod?

Annons

Det är en fråga som diskuterats i slutna rum den senaste tiden.
Det är naturligtvis viktigt att korruption och eknomiska oegentligheter inom den internationella idrotten ventileras.
Däremot talas det sällan om vilka problem och skador som korrumperade person kan ställa till med.
Till exempel diskuteras det aldrig, åtminstone ännu så länge inte offentligt, om mutande delegater, utöver att rösta på rätt person, också ingått andra allianser när det gäller att påverka vilka som får möjlighet att göra de verkliga ekonomiska klippen i samband med stora internationella mästerskap.
Inom fotbollen har misstanken länge funnits att marknadsföringsföretaget ISL, som gick i konkurs för några månader sedan, hade skaffat sig ett särdeles lönsamt avtal med Fifa. ISL skötte alla affärer och exakt vilka summor det handlade om, visste endast två man, den förre presidenten Joao Havelange och hans närmaste man, geneeralsekreteraren Sepp Blatter.
Domstol ska granska
Det har så länge jag kan minnas talats om att det skulle finnas hemliga fonder som kontrollerades av ett fåtal personer. Men det har aldrig gått att få fram några bevis, säger en person med insyn i Fifa.
Kanske kan en undrande omvärld få svar på den frågan i samband med att en schweizisk domstol med tiden skall granska Fifas och president Blatters affärer.
Enligt uppgift skulle påståenden om diverse fonder funnits med i den redogörelse över ekonomiskt fiffel som den förre generalsekreteraren, Michael Zen-Ruffinen, nyligen delgav ett antal personer vid ett möte i Fifa:s högkvarter.
Det var efter den redogörelsen som Uefa-basen Lennart Johansson och fem andra vice-presidenten i Fifa anmälde Blatter till den schwiziska domstolen.
Panik utbröt
När Havelange meddelade att han, efter 24 år, inte längre stod till förfogande utbröt rena paniken i kretsen kring honom. När styrkorna samlats ställde Blatter upp som motkandidat till Lennart Johansson och lyckades mot alla odds vinna.
I förhandssnacket hade Johansson 100 säkra röster, Blatter 91. Men 20 delegater bytte sida (för en summa av 500 000 kronor vardera). En av dem, Farah Ado från Somalia, har framträtt och berättat att han erbjöds en miljon kronor, 500 000 i kontakter och resten i sportutrustning.
Den här gången är Issa Hayatou, ordförande i den afrikanska fotbollsfederationen, motkandidat. Hayatou beskrivs som en hedersknyffel utan några lik i garderoben. Han har officiellt fått stöd av tre kontinentalförbund, Afrika med 52 röster, Europa med 51 och Asien med 44.
Blatter har äss
Skulle samtliga rösta på honom är saken klar.
Men det kommer inte att ske. Blatter har flera äss i rockärmen, klara att spelas ut. Ett är hans löften att ge flera platser till Afrika och Asien i framtida slutspel, något som många delegater från dessa världsdelar gillar.
Ett annat skäl är att han europée, det räcker för många. Slutligen kontrollerar Blatter Fifas pengar, vilket inte är oviktigt i sammanhanget.
Men insikten att det borde rensas i leden har också vuxit bland flera av fotbollens makthavare. Vad dessa kritiker fruktar mest är att personer eller företag med hjälp av ekonomiska påtryckningar skulle kunna skaffa sig avsevärda fördelar i framtiden.
Ett tänkbart scenario är att en person, som vill lägga beslag på de framtida TV-rättigheterna från VM, värda flera miljarder kronor, genom mutor ser till att rätt person blir vald till en viss post.
Det är en utveckling som skrämmer många.
Kanske kan den insikten spela en roll när det nu är dags att utse ordförande i det mäktigaste av alla idrottsförbund. Jan Nicklasson

SPORTEN

Mer läsning

Annons