Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sollefteå sticker ut med Helene i båset

/
  • Helene Johansson är lagledare och genom sitt brinnande intresse för Sollefteå Hockey tillbringar hon många timmar i Niphallen.
  • Helene gillar ivern, glöden entusiasmen som finns i Sollefteå Hockey.

Det är ytterst sällsynt i hockeykretsar.

I norra hockeyettan är det till och med unikt med en kvinnlig lagledare i A-laget och de som sticker ut med detta är Sollefteå Hockey som har Helene Johansson i båset.

Annons

– Jag brinner för hockeyn och även om jag inte tillför någonting rent taktiskt så försöker jag medverka till att spelarna mår bra och därigenom presterar bättre ut på isen, säger Helene.

En kvinnlig lagledare väcker förstås uppmärksamhet, eller snarare förvåning eftersom det inte är så vanligt förekommande på högre nivåer som i division 1.

– Visst är det många som höjer på ögonbrynen och blir förvånade. Men jag känner mig alltid välkommen var vi än spelar.

Helene Johansson har ett stort hjärta för ishockey i allmänhet och Sollefteå Hockey i synnerhet och redan i slutet av 1980-talet började hon hänga i Niphallen.

– Många av mina kompisar spelade ishockey på den tiden och sedan har intresset bara vuxit allt eftersom. Nu har jag dessutom en grabb, Jonathan, som spelar i klubben.

Helene tillbringar många timmar av sin fritid i Sollefteås hemmarena Niphallen, som ligger bara ett stenkast från hennes eget bostadshus på Hembygdsvägen. Är det inte träning eller match med A-laget kan det bli en sittning på läktaren när sonen är på is med juniorlaget.

– Men det är inte så att jag är där varenda minut på varje träning. Ibland händer det att jag bara knallar ned till hallen, går en runda i omklädningsrummet, och kollar att allting är okey med spelarna eller om de har några funderingar.

– Det behöver inte alltid handla om ishockey utan det kan vara frågor om boende, jobb eller någonting annat. Jag brukar vara bra på att läsa av människor hur de mår och det är jätteviktigt att det fungerar för killarna även utanför isen.

I lagledarrollen ingår även sysslor som att fixa mat, boka boende och allt vad det innebär att spela på bortaplan i norrettan. Nyligen var Helene med på en tripp till Västerbotten och dubbla matcher mot Vännäs och Teg.

– Ofta sköter jag de här bitarna sent på kvällen när barnen lagt sig. För det är inte så att jag lägger ned all kraft på ishockey. Barnen går före och prioriteras alltid, men det är ju ingen nackdel precis att de också gillar hockey.

Helene Johansson kommer flera gånger in på vilken sammanhållning och stämning de har, inte bara inom A-laget utan hela föreningen. De är som hon beskriver en stor familj.

– Det är ju en del av tjusningen. Att man få vara med i en grupp som brinner av iver, glöd och entusiasm, säger Helene och nämner även det goda samarbete hon har med sportkommittén med sportchefen Gert Andersson i spetsen.

Sollefteå har dubbla hemmamatcher i helgen. Kiruna gästar Niphallen i dag och därefter väntar Kalix i morgon. När lagen möttes senast vann SHK mot Kiruna för att sedan förlora mot Kalix.

För vårt andra lag från distriktet i norrettan, Örnsköldsvik Hockey, väntar samma motstånd som för Sollefteå fast i omvänd ordning. Örnsköldsvik har revansch att fodra på båda lagen efter förluster mot dem på bortais.

Mer läsning

Annons