Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solänget och Dannerotappar två travdagar

/
  • Dannero och Solänget tappar två travdagar vardera nästa år, men får varsin V75-dag.

Dannero och Solänget tappar två travdagar 2014, men i gengäld får våra två banor varsin V75-dag.
– Det är väl inte optimalt, men svensk travsport ska ju spara, säger Jens Berglund, platschef på ådalsbanan.

Annons

50 tävlingsdagar ska bort totalt i hela landet, alla banor utom Solvalla tappar dagar. Dannero minskar från 14 till tolv dagar och Solänget från 13 till elva.

– De olika regionerna är indelade, Bergsåker är fadderbana till Dannero, de kör 56 dagar och det är oförändrat för dem. Det innebär att Bergsåker har en tävling i veckan drygt i snitt.

De tre sommarbanorna Hoting, Oviken och Lycksele, har oförändrat tre tävlingsdagar.

Solänget, Dannero och Skellefteå delar tillsammans på V75, 2014 har alltså våra banor V75. Kommande år får Solänget tillsammans med Skellefteå rikstoton och 2016 om det inte kommer ändrade direktiv, är det Danneros tur igen tillsammans med Skellefteå.

– Så är det sagt i dagsläget, sedan vet man aldrig vad som händer i framtiden och att få arrangera V75, det är stort det.

Dannero har V75 den 9 augusti och Solänget 20 september, ådalsbanan slår upp portarna den 6 april nästa år, Solänget öppnar 31 maj och kör dessutom en tävlingsdag i oktober. Danneros årsfinal blir den 21 september.

– För vår del handlar det om krav om vad vi ska göra, inte bör göra. Det är bara att inrätta sig i ledet, tre viktiga bitar blir hästägarna, nyrekrytering och ungdomssatsning för oss eventbanor, desto större bana, desto större krav, konstaterar Berglund.

– Det är aldrig roligt att tappa travdagar, men det styrs ju sedan några år av antalet aktiva hästar och licenser. Nu finns det dock en öppning, det går faktiskt att få fler dagar om banor tillför egna pengar. Vi ska ta upp frågan i Solängets styrelse. Preliminärt har vi vår premiär 31 maj om vi inte själva beslutar oss för att gå in själva, då kan det bli ett annat datum, säger Ivan Hellström, travbanechef på Solänget.

I tisdags gästade Svensk Travsports Johan Lindberg, biträdande generalsekreterare, Örnsköldsviksbanan.

– Jag tycker det var positivt, han gav oss en kick och vi kommer att jobba stenhårt, för trav är ju det roligaste vi vet, konstaterar Hellström.

Johans huvudbudskap var att en bred bas är förutsättningen för en framgångsrik travsport med hög klass på elittävlande. Ett annat budskap var att banorna ska premieras för goda insatser.

En återkommande fråga var hur Solänget skulle få ett ökat antal tävlingsdagar och ett sammanfattat svar var att det kan ske genom att öka antalet hästar, licenser och hästägare i regionen med tonvikten på antal hästar.

Mer läsning

Annons