Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sofie får en nyckelroll

/
  • Sofie Zachrisson, är ny i liberorollen hos Haik som får en tuff säsong i allsvenskan med sitt unga lag. Haparanda väntar i premiären.

Sofie Zachrisson har hittat sin plats i Haiks damlag.
Placerings- och brytsäker, är hon som klippt och skuren i liberorollen.

Annons

– Jag ska försöka att göra mitt bästa, säger hon.

Hon är en av många unga lovande tjejer som i helgen spelar allsvensk premiär. 21 år gammal tillhör Sofie en av det purunga lagets äldsta spelare.

– Ha, ha, så är det. Bara Hanna Mattsson är äldre och hon är 23-24 år. I många andra lag skulle jag säkert vara en av de yngsta.

Sofie har alltid spelat högerhalv, men i träningsmatch nere i Edsbyn fick hon byta plats.

– Hanna Mattsson klev av och sedan dess har jag fått vara kvar som libero. Nu har det blivit så i två och en halv matcher.

Det har nästan alltid varit bandy för henne sedan bandyskolan vid sex-sju års ålder.

– Jag gillar bandyn mest, jag har också tidigare testat på fotboll med Bik och handboll i Härnösands HK. Jag gjorde det valet när Haik gick upp allsvenskan för ett par år sedan, det känns som om jag hade mest talang i just bandy. Sedan tycker jag om att åka skridskor mycket, det får jag göra i den här sporten. Dessutom var gruppen väldigt tajt, det avgjorde också.

Hon vet att vara libero är lika med ett stort ansvar.

– Att ersätta Elin Tjäder som slutat blir inte lätt, hon var duktig i den här rollen.

Ja, Haik får säkert en tuff säsong.

– Sandviken och Söråker är riktigt bra, sedan vet jag inte mycket om övriga lag. Haparanda, vår premiärmotståndare, var duktiga ifjol. De har säkert med en del finska landslagsspelare. Jag tippar att vår medelålder är runt 16,5 år. För vår del handlar det att vara med för att se och lära. Tack vare den milda hösten har vi bara kunnat träna i ishockeyhallen. Där har det varit svårt att träna spel och försvarsspel, det är för tajt helt enkelt. Vi har mest få köra med överlämningar, först nu i premiären går vi ut på stor yta. Det blir inte lätt.

Årets allsvenska seriespel är annorlunda än tidigare då Haik spelade allsvenskt. Sex lag är med i den norra allsvenskan och de spelar en enkelserie, där de två bästa sedan går till elitserien och de övriga fyra kvarvarande lagen spelar fortsättningsspel.

– Det tillkommer sedan ett lag från den mellersta allsvenska serien till vår norra. Förmodligen Västerås eller Hammarby om jag får tippa. Vi ska sedan spela en dubbelserie, totalt åtta möten.

Söråker som har ett bra lag, precis som Sandviken, blir skyhöga favoriter till de två topplatserna. Haparanda, Team Hälsingland, Östersund och Haik, är övriga klubbar i den här nya serien.

Mer läsning

Annons