Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart bestämmer kommunen över isen

/

Vid årsskiftet tar Örnsköldsviks kommun kommandot över isen i Fjällräven Center.

Vad det innebär i praktiken återstår att se.

– Det blir säkert tuffare för oss alla, säger Sune Westberg, chef på kultur- och fritidsavdelningen.

Annons

Relationen mellan Örnsköldsviks kommun och Modo Hockey har varit en lång följetong i höst och i mitten av november kom beskedet att kommunen har för avsikt att ge Modo ett tillskott på nio miljoner per år, för driften av arenan.

Pengarna är dock inte ovillkorade. Kommunen ställer motkrav – och ett av dessa är att Modo "lämnar över" rätten till ispisten.

Enligt utkastet till ett av avtalen som ska upprättas ska Örnsköldsviks kommun sköta all bokning av isytan i arenan från och med den 1 januari.

– Vi har inte hunnit gå in i detalj på hur vi kommer att sköta det rent praktiskt. Just nu jobbar vi för att gå i mål med de mer juridiska formuleringarna i avtalet, berättar Sune Westberg och fortsätter:

– Jag vill inte föregå hur vi kommer att hantera det – men det man kan säga är att ambitionen är att tillgängliggöra isytan i större utsträckning.

Ni tar över ganska snart?

– Visst, men samtidigt ligger det redan ett schema nere på arenan och det är inte så att vi kommer att kliva in och så blir det rock'n'roll den första januari. Vi ska sätta oss ner och titta på det gemensamt. Mycket ligger fast utifrån SHL-matcherna och det ligger även arrangemang senare i vår. Vi ska inte in och peta i det.

Det finns en kommunal prioriteringsordning för fördelningen av istiderna – där störst går först.

Överst på listan finns seniorverksamheten som klassas som elit: Modos lag i SHL och riksserien samt förbundstävlingar i konståkning. Listan har sedan en fallande skala och inrymmer allt från J20-hockey till U11 och allmänhetens åkning.

Westberg tror att det går att möjliggöra för fler att använda arenan än vad som är fallet i dag.

– Samtliga parter, både vi, Modo och EAB, tycker att det är bra om vi kan nyttja isen mer, framför allt för tävlingsverksamhet. Exempelvis kanske något ungdomslag i KB 65 kan få spela en match i Fjällräven Center någon gång? Det hade varit häftigt om man kan få till det, säger Sune Westberg.

– Men självklart kräver det att vi måste jobba på ett nytt sätt och att samtliga parter följer och har respekt för prioritetsordningen. Det blir säkert tuffare för oss alla. Vi på kommunen måste hantera ytterligare en anläggning gällande bokningar och Modo Hockey kan inte längre själva bestämma fördelning av istider.

Det avtal som upprättas kring bokningen av Fjällräven Center ska upp i kommunfullmäktige den 16 december. Det har en viss "prövotid" och kan komma att förändras i efterhand.

– Vi ska köra en full säsong och sedan sätta oss ner och göra en ordentlig utvärdering i mars 2015. Vi har skrivit in en möjlighet att justera avtalet. Inte omförhandla, utan justera. Det kan hända att vi har tänkt fel eller att vissa saker inte fungerar i praktiken, säger Sune Westberg.

Mer läsning

Annons