Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Snälla flickor vinner inte”

På plan känner vi henne som den alltid tuffa och hårt kämpande innebandyforwarden från ÖSK, men den Maria Hörnsten vi träffar är en helt annan...

Annons

Vi har slagit oss ner i sofforna på Ängetskolan. Mitt emot mig sitter en glad tjej som lite försynt tittar bort när fotografen plockar fram kameran.
Gillar du inte att bli fotograferad?
Nej, inte precis, säger NO- och matematikläraren Maria.
Varför blev det de ämnena?
Jag har alltid gillat matte och NO. När jag ska slå mig ner med en god bok blir det alltid en faktabok som till exempel Hjärnkontoret, Idrottsledarskap, en bok om blommor eller fåglar. Läser jag en bok av John Grisham så somnar jag bara, det händer aldrig något, säger hon och skrattar. Det är roligare att läsa böcker som man lär sig något av.
På Ängetskolan har Maria jobbat i ett och ett halvt år. Hur trivs du?
Jag trivs kanonbra. Mitt vikariat går ut till sommaren, jag vill inte härifrån. Alla tar hand om varandra, det är aldrig några stängda dörrar. Det här är ett nytt steg i mitt liv, en ljuspunkt. Jag visste inte att det kunde vara så här roligt att jobba.
Maria har spelat innebandy sen hon var femton. Hur fastnade du för sporten?
Det var mest av en slump. Jag spelade nattcup i Själevad och då fick jag stå i mål eftersom ingen annan ville. En Själevad-tränare såg mig och erbjöd en plats i laget.
Du började som målvakt, men nu är du forward. Hur kommer det sig?
Jag tycker om att springa och kämpa för mitt lag. Jag fick ut mer av mig själv i min position som forward.
Att hon blev forward i ÖSK:s damlag var tack vare en tränare som inte var rädd för att prova på nya saker.
Samtidigt som jag stod i mål i damlaget spelade jag forward med flickor -75. Jag kände då att det var bättre för mig, jag frågade min tränare i damlaget om det fanns möjlighet att byta position. Tränaren gjorde ett smart drag, säger hon och skrattar.
På Fredag väntar kvartsfinal nummer två hemma mot IKSU. Hur går det?
Jag tror att det kommer att bli en tuff match, men jag tror även att de är lite nervösa sen sista matchen, då vi vann. Innan dess hade IKSU vunnit femton på raken. Ju fler vunna matcher desto närmare kommer man ju en förlust.
Inför den matchen pågick det ett psykologiskt krig i pressen, där IKSU:s tränare Jonas Bäcklund kritiserade er för hårt spel. Vad säger du om det?
Det får han stå för. Han kanske gör det här utspelet för att få oss i gungning. Vi spelar tufft, men inte tuffare än vanligt. Snälla flickor vinner inga matcher, och IKSU kliver inte heller undan.
Förra året åkte ni ur slutspelet i kvartsfinal mot Pixbo efter att ha vunnit en match. Nu är ni i samma sits igen, hur känns det?
Vi är mer fokuserade i år. I fjol när vi åkte ner för att möta Pixbo i Göteborg var vi självsäkra eftersom det gått så bra hela säsongen. Vi skulle bara åka ner och spela igenom matchen.
Men i år kommer vi inte att ta något för givet. Camilla Björnehall

SPORTEN

Mer läsning

Annons