Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SM-comeback för OS-legenden

/
  • Anette Norberg letade en fjärde spelare till dotterns SM-lag, men förgäves. Nu tar hon platsen själv – nio månader efter det att hon meddelade sin sorti från curlingscenen.

Anette Norbergs skippar dotterns SM-lag

Annons

Förra veckan var det som avslöjade att hon ska åka skidskytte-SM i vår. Nu är det curlinglegenden Anette Norbergs tur att göra SM-comeback – i dotterns lag.

– Vi letade en fjärde spelare till Thereses lag till SM utan att lyckas, så då hoppar jag in själv.

Anette Norberg avslöjade i april månad att hon bestämt sig för att lägga curlingkvasten på hyllan. Hennes sista framträdande på tävlingsarenorna blev passande nog i födelseorten Härnösand, där hennes Karlstadslag vann elitseriefinalen över Sverigeettorna Skellefteå, nyblivna EM-mästare samt vårens OS-lag.

Men nu blir det en comeback för 47-åringen.

Dock en ofrivillig sådan.

– Vi har försökt hitta en lite äldre spelare som kunde stötta de här tre unga tjejerna i deras satsning. Till juniorturneringarna har de haft lite olika spelare att låna in, men till stora SM hade vi förhoppningen att hitta någon mer rutinerad, berättar Anette Norberg vars 16-åriga dotter Therese Westman normalt skippar laget.

Men inte nu.

– Jag är för lat för att sopa, så jag kommer spela skippande fyra, skrattar mamma Anette.

För Therese som spelat curling i sex sju år nu – och hennes kompisar i Djursholm; Mikaela Altebro, 14 och Maria Larsson, 13 – blir det förstås ett riktigt lyft att få in en OS-legend i laget.

Det var meningen att det "nya" laget skulle spela SM-kval i Gävle nu till helgen, men det ställdes in.

– Det var inte mer än åtta lag som anmälde intresse av att spela senior-SM, så då ströks kvalet, berättar Anette som tränar de här tjejerna tre gånger i veckan.

Efter två OS-guld, tre VM-guld och sju EM-guld är det givetvis inte några nya mästerskapstitlar curlingmamma Norberg jagar.

– Jag gör det för att de ska få dra lärdom av att vara med på ett senior-SM. Vi har inga ambitioner att prestera något resultat, mer än att i bästa fall kanske vinna någon match, säger Anette.

Curlingen är en av idrotterna som finns med under SM-veckan i Umeå 14-19 januari. Däremot kommer man inte att möta det nyblivna EM-guldlaget Sigfridsson/Skellefteå eftersom det krockar med Continental Cup i Las Vegas, USA.

Mer läsning

Annons