Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutspelsdrömmen lever

ÖRNSKÖLDSVIK. 14 ynka sekunder såg ut att vara skillnaden mellan semester och slutspel för ÖSK-damerna.
Men då hade ingen räknat med bottenlaget Hammarby.

Annons

ÖSK-damerna var tvingade att vinna derbyt mot IKSU från Umeå för att med en omgång kvar ha avgörandet i egna händer för att nå slutspel. ÖSK hade också tre poäng med sig tills ynka 14 sekunder återstod.
Då kvitterade IKSU till 22 som också blev slutresultatet, och ÖSK-tjejerna såg slutspelsdrömmarna nästan försvinna.

TACKA BAJEN
Det ingen hade räknat med var att Hammarby skulle rubba Boliden på bortaplan. Hammarby vann mycket överraskande med 31, trots att Boliden tryckte på rejält.
Ett Boliden som inför helgens omgång låg på samma poäng som ÖSK, men Skellefteålaget har sämre målskillnad. Nu har ÖSK en poäng till godo.
Eftersom mötet Boliden-Hammarby spelades dagen efter mötet ÖSK mot IKSU, så var ÖSK piskat att vinna för att ha avgörandet i egna händer. Tabelltvåan IKSU, som
redan är klart för slutspel, kom till Sporthallen med 13 raka segrar i bagaget.
Det var en riktigt bra match, tight och riktigt högt tempo, säger Maria Hörnsten, ÖSK-forwarden.
Bra match? Det var en kanonfight som riktigt stank slutspel. Tätt, hårt och riktigt, riktigt bra spel bortsett från den första perioden. ÖSK var också det lag som hela tiden angav tonen, men hade förtvivlat svårt att göra mål.
Första perioden, ja. Det här är två lag som känner varandra utan och innan och de första 20 minuterna var ett enda långt ställningskrig. ÖSK hade mer boll, men hade förtvivlat svårt att skapa riktigt vassa chanser, undantaget ett distansskott från Anna Hedberg som träffade ribban.

MARKANT ÖVERTAG
I andra perioden blev spelövertaget för ÖSK än mer markant, men laget fortsatte att vara ineffektivt. Samtidigt använde sig IKSU av spelsystemet köttmur framför otroligt duktiga målvakten Therese Johansson. IKSU backade hela
tiden hem med fyra spelare i knät på Johansson, och när ÖSK envisades med att att spela in nära mål, så fastnade bollen alltid i muren.
IKSU tog ledningen i den 13:e minuten genom Sofia Olsson, ett snyggt frilägesmål men det var inte rättvist. ÖSK reste sig tämligen omgående då Stina Olofsson kvitterade tre minuter senare.
I pausen mellan den andra och tredje perioden måste tränaren Peter Svensson ha kommenderat full fart framåt för det var total ÖSK-dominans i den tredje perioden.
Det var spel mot ett mål. Vi var ju hela tiden på deras planhalva,
säger Maria Hörnsten.
Det tog tid, men när knappt två och en halv minut återstod så hittade Maria Hörnsten rätt. Från en
position bakom målet fick hon bollen, avancerade, såg ut att fundera om hon skulle passa eller skjuta, och lyckades till slut lirka in bollen bakom Therese Johansson.

KORTVARIG GLÄDJE
Glädjen varade dock bara i drygt två minuter. Först så drog Marielle Hellberg på sig en onödig utvisning, IKSU plockade ut målvakten och med sex utespelare så lyckades Åsa Eriksson trycka in kvitteringsbollen. Tid: 19.46.
Det känns tråkigt att domarna skapar sig en huvudroll. Vi hade tom bur och borde fått frislag på deras planhalva, istället får vi en avvaktande utvisning på oss. Det känns fruktansvärt tungt, säger Maria.
Men då hade inte Maria räknat med Hammarbyseger.
Nu väntar för ÖSK Västeråslaget Rönnby på bortaplan. Rönnby är redan slutspelsklart och har inget att spela för. Det hade å andra sidan inte heller IKSU.
Boliden möter Boden på bortaplan, ett Boden som kämpar för att undvika slutspel.

PER HÄGGLUND

Mer läsning

Annons