Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutspelet tillfällig räddning för Modo

ÖRNSKÖLDSVIK. Det klirrar i Modo Hockeys kassa till följd av SM-slutspelet.
Men skenet bedrar.
De sportsliga framgångarna räddar bara klubben från ett budgeterat underskott.
Läget är med andra ord stabilt, men framtiden oroar.

Annons

Att göra en ekonomisk kalkyl kring idrottslig verksamhet är ingen lätt uppgift. Vis av den erfarenheten har Modo Hockey endast matcherna i grundserien med i sin budget.
Där finns ett planerat underskott på närmare fyra miljoner kronor. Framgångarna i SM-slutspelet gör dock att klubben får intäkter i motsvarande storlek, vilket i sin tur
innebär ett nollresultat vid budgetårets slut.

EXTRA PUBLIKINTÄKTER
Slantar som snyggar till kommer från extra publikintäkter samt från sponsoravtal där bonus faller ut i samband med slutspelet.
Det kan till och med bli ett överskott på några hundra tusen och det är naturligtvis glädjande. Men vi sitter inte, som många tror, i en guldsits med enorma tillgångar, säger klubbdirektören Peter Blomqvist.

I dag finns cirka 17 miljoner kronor i Modo-börsen, vilket imponerar på många. Men Peter Blomqvist hyser ändå viss oro för framtiden.

SVÅRT PÅVERKA
Problemet för Modo Hockey är att vi har relativt begränsade möjligheter att påverka våra intäkter och utgifter. Vi har ett
huvudsponsoravtal som snart löper ut och inga pengar är att räkna med via transfermarknaden, säger Blomqvist och fortsätter:
Annat var det för några år
sedan då vi varje år skickade ett par spelare till NHL. Nu finns risken att någon eller några väljer spel i Tyskland och då får vi inte en krona i kraft av Bosman-domen.

SLUTSPEL INTE SÄKERT
En hemmamatch i slutspelet ger klubben ett välkommet tillskott på cirka en halv miljon kronor. Men att räkna med slutspel varje säsong är inget säkert sätt att vända ett underskott.
Nej, och vi vill ju alltid ha en stark spelartrupp, vilket oftast
innebär höga lönekostnader.
Vi har pengar i kassan, men står i ett vägskäl och då kan slantarna vara borta inom några år, säger Blomqvist.
Att höja biljettpriserna är inget Modo Hockeys klubbdirektör tror på:
Det finns en smärtgräns där också.

ULF EKLUND

Mer läsning

Annons