Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slovakien straffade Tre Kronor

Det hade talats om Miroslav Satan, Zigmund Palffy, Peter Bondra och Jozef Stümpel.
Men det blev en okänd 23-åring från de nordamerikanska farmarligorna som fällde Tre Kronor i ishockey-VM.
Slovakiske målvakten Jan Lasak krossade drömmen om en svensk VM-final.

Annons

Precis som vid VM i Tyskland i fjol förlorade Sverige i semifinal i ishockey-VM, och precis som i fjol tog det slut efter straffläggning.
Förra gången mot världsmästarna Tjeckien.
Den här gången mot tjeckernas närmaste bröder.
För andra gången på tre år är Slovakien klart för VM-final efter 3–2, efter förlängning och straffar mot Tre Kronor. Där väntar Ryssland, som på samma sätt – genom straffar – tog sig vidare från semifinalmötet med Finland tidigare på torsdagskvällen.

NEUTRALISERA STJÄRNORNA
Inför semifinalmötet i Scandinavium hade Tre Kronor talat om att minska ytorna och begränsa spelutrymmet för Slovakiens superstjärnor Miroslav Satan, Zigmund Palffy och Peter Bondra.
Det höll – i 58 minuter, då Slovakien fick in den 2–2-puck som laget nosat på ända sedan slutet av den andra perioden.
Slovakerna fick spela i numerärt överläge efter en vårdslös tackling från Pierre Hedin på Miroslav Satan, skapade ytterligare tryck och chanser.
Efter 18.02 av den tredje perioden orkade inte Tre Kronor stå emot.
Bostoncentern Jozef Stümpel hittade Los Angeles-stjärnan Zigmund Palffy, som på något sätt fick fram pucken till Buffaloforwarden Satan. Med Salo överspelad och det svenska försvaret i kaos hade den slovakiske lagkaptenen inga problem att sätta 2–2 och ta semifinalen till förlängning.

RÄDDADE JÄTTELÄGEN
Och där var det inte längre Satan, Palffy, Bondra eller Stümpel som vållade de största problemen för Tre Kronor.
Det var Jan Lasak, den 23-årige målvakten som gjort tre NHL-matcher för Nashville men som mestadels hållit till i farmarlaget Milwaukee.
Han räddade jättelägen från Andreas Johansson, Kristian Huselius och Ulf Dahlén, han höll tätt i hela förlängningen – och han såg till att straffläggning fick avgöra vilket lag som skulle möta Ryssland i lördagens VM-final.
Där såg han till att Ulf Dahlén, Jörgen Jönsson, Markus Näslund och Magnus Johansson blev mållösa. Samtidigt satte Palffy och Modobacken Richard Lintner sina straffar bakom Tommy Salo och gjorde en femte straffomgång onödig.
Förlusten innebär att Sverige för fjärde året i följd missar VM-finalen i ishockey. Senaste gången Sverige tog sig dit blev det guld – och en viss revansch efter misslyckandet vid OS i Nagano 1998.
Även den här gången hade Tre Kronor upprättelse efter OS att jaga.
Men i Göteborg 2002 får Sverige nöja sig med bronsmatch mot Finland på fredagskvällen.

Jakob Sillén/TT


SPORTEN

Mer läsning

Annons