Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slitidrott

Parkskolan, 18.30:
Träningsoveraller och topp- luva har åkt av skidlöpare, friidrottare och orienterare.
Det är barmarksträning och vinterträning på samma gång när ÖA-sporten knackar på dörren till gymnastiksalen.

Annons

Det är vardagkväll och löparna i IF Vingarna bedriver försäsongsträning.
Utrymme finns även för skidåkare och orienterare.
Vi inom slitidrotterna måste hjälpas åt, säger OKN:s veteran Per Magnusson.
Platsen är Parkskolans idrottshall. Åtta tunga kilometer av löpning i Örnsköldsviks vinterlandskap är avverkade. Nu väntar en och en halv timmes styrke- och uthållighetsträning under forne elitskidskytten och numera supermotionären Anders Mannelqvists ledning. Den som hört talas om mjölksyra inser snabbare än kvickt vad det handlar om.
Själva blir vi däremot dödströtta av att bara titta på.
Delade kostnader
Klubbarna delar på lokalhyran och dessutom är det alldeles utmärkt att vi kan träna tillsammans på det här viset. Tomas Andersson och Anders Mannelqvist är verkligen duktiga på att leda den här typen av träningspass, säger Vingarnas framgångsrike löpare, Håkan Mårtensson.
Mannelqvist är till och med bättre än så. Förutom att han själv, i ett närmast ursinnigt tempo, deltar i plågeriet orkar han mana på det övriga när det är som allra jobbigast, då musklerna skriker och alla längtar efter samma ord. Den snabba, distinkta och närmast ljuvliga ordern från Anders läppar:
Vila!
Skridskohopp över bänkar, ett flertal rygg- och magmuskelövningar och en station för bicepsträning där många, så småningom, grinar riktigt, riktigt illa. Det är bara en liten aptitretare för att ge en hum om gymnastiksalens interiör där fysiska fenomen dukat upp för plågsamma försök på människor.

INGA GENVÄGAR
Ett varv räcker inte på långa vägar. Det blir minst fyra rundor och i samma stund som vi väntar på avslappningsövningar inleds jakten på den maximala pulsen.
Hinderbanan utgör nämligen den optimala avslutningen. Extrasvängen där klassiska redskap ska besegras och som skrämmer slag på var och varannan modern hobbymotionär.
Det ser ohyggligt jobbigt ut, men för elitidrottaren den individuella utövaren i synnerhet finns inga genvägar. Det är uppenbarligen värt varje milliliter svett. Även för de i gänget som inte satsar mot eliten bara njuter av att vara i god fysik form.
För en gammal fotbollspelare har det en innebörd. För en skidåkare, orienterare eller medeldistanslöpare betyder det något helt annat.

UNDVIKER SVAR
I slitidrott blir nämligen fuskaren, han som tummar på fysiken, omedelbart avslöjad. Det går inte att gömma sig på en kant eller bakom duktiga lagkamrater.
Det första att koncentrera sig på är att vara rejält tränad.
Välkomna hit nästa vecka. Glöm inte ta med träningskläderna , säger Magnusson.
Han får bara ett uppgivet, lätt flinande, ansiktsuttryck till svar.
Något annat är inte att tänka på.

ULF EKLUND

Mer läsning

Annons