Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrällen i Krasnogorsk

Krasnogorsk, Ryssland.
– Jag har inte smält det här ännu. Det känns ofattbart stort och vi slog Ryssland i deras egen lejonkula.
Stefan Svensson efter VM-guldet i lag i isracing. Tillsammans med Per-Olov ”Posa” Serenius och reserven Ola Westlund tog Sverige ett minst sagt överraskande guld.

Annons

I individuella VM är det så här långt ryssar på de tre första platserna.
Det som känns extra roligt är att vi fick slå dem ärligt. Inga avåkningar, motorkrångel med mera. Vi hade rakt igenom en problemfri tävling, berättade Stefan.
Han och Posa tävlar som bekant för Ö-viks Rundbana. Den start 54-årige Serenius kom till Ö-viksklubben för några år sedan.
Jag är stolt att ha Posa i klubben. Han krönte sin fyra veckor långa visetelse i Ryssland med ett guld.
Totalt kördes tolv heat, sex varje dag. I lördagens sista heat ställdes Sverige mot Ryssland och det slutade 3-3. Sverige ledde med två poäng före ryssarna efter första dagen.
Man ändrade banan till söndagens tävling på grund av att värmen ställde till med problem. Från att åkt på en stor bana flyttade man in yttern. Det blev mer vettiga mått på banan och det passade oss bra, förklarade Stefan Svensson.
I går körde Sverige mot Ryssland i det första heatet ett ödesheat.
Posa tog starten och höll innerkurvan ända in i mål och med Stefan snett utvändigt. Det blev alldeles tyst bland de 30 000 åskådarna.

ANDRA GULDET FÖR STEFAN
Därefter återstod fem heat. Stefan och Posa hade inga problem och vann samtliga med 5-1.
När två heat var kvar kom ryssarna fram och gratulerade. Vi har varit nära tidigare på sistone, men inte haft marginalerna med oss. Jag tycker att vi var värda ett guld.
Stefan har ett guld i lag-VM sedan tidigare, 1995 i Frankfurt.
Men det här är värre. Den här gången var de bästa ryssarna med. Jag har vunnit GP-tävlingar i VM-serien, men det här är det största som hänt mig.
Det var tredje gången som Sverige tog guld i lag-VM.

SÖREN HÄGGKVIST

Mer läsning

Annons