Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SHL kan utökas till 14 lag i år

/

SHL-ishockeyn kan utökas till 14 lag redan till hösten.

– Vi måste fatta ett beslut inom sju till tio dagar, säger ishockeyförbundets ordförande Christer Englund till Aftonbladet.

Annons

Det tycker ishockeyallsvenskan inte om.
– Det vore Kalle Anka om det blev så, säger allsvenskans vd Stefan Bengtsson till TT.
I december kom det fram vilka framtidsplaner som finns i SHL. Delar av förslaget fick utstå hård kritik, bland annat att ge wildcard till de lönsammaste allsvenska lagen. Planerna på att utöka ligan med två lag skulle däremot kunna bli verklighet inom kort.
– Det pågår sådana diskussioner, men det är oerhört svårt, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Christer Englund till Aftonbladet.
Till TT säger ordföranden att det inte finns några färdiga förslag på förändringar av seriesystemet i SHL eller allsvenskan.
– Det finns inga enskilda planer på att utöka serien. Vi har en helhetsdiskussion om svensk elithockey och hur den ska utvecklas. Vi har haft diskussioner i åtta månader och det finns en mängd frågor som hänger samman. Det handlar om antal lag, kvalificeringssystem, licensen och bestraffningssystemet, säger Englund.
Hockeyallsvenskans åsikt om utökning är glasklar: Nej, inte i år.
I ett möte i fredags mellan allsvenskans vd Stefan Bengtsson och Christer Englund frågade den senare vad Bengtsson tänker kring en förändring redan i år.
"Kommer inte på tal"
– Det kommer inte på tal. Kör ni över oss så får ni ta konsekvenserna på det, sade jag. Vi har redovisat de ekonomiska och de sportsliga konsekvenserna och man måste veta förutsättningarna för en säsong när man planerar den. Vi kan diskutera en utökning nästa år och då ska vi vara med och påverka hur det ska gå till, säger Bengtsson till TT.
Den allsvenska vd:n menar att hans tolkning av förbundet är att det inte kommer att ske någon förändring.
Det är för sent.
– Christer skulle efter vårt möte till ett förbundsstyrelsemöte (i fredags) och sade "i princip måste vi ha ett besked i dag".
TT: Till Aftonbladet talade Englund om att beslut måste tas om sju–tio dagar.
– Det är en bra fråga varför han säger så. Nu har han lagt till tio dagar mot vad han sade till mig i fredags, säger Bengtsson, som tycker att de tre aktuella parterna, allsvenskan, SHL och förbundet, borde träffas.
"Stor panik"
– Som det är nu så sitter jag och pratar med SHL en gång och förbundet en annan. Sedan sitter de och pratar. Sedan frågar vi varandra "vad sa de? vad tycker de?". Det är väl bättre att vi sitter alla tre? Om Christer Englund säger att de har sju–tio dagar på sig så måste ett sådant möte komma ögonblickligen.
Ordföranden i allsvenska Västerås, Johan Fägerblad, ställer sig i det kritiska ledet.
– Att hetsa fram en förändring, det är helt galet. Det verkar vara en stor panik, vilket är himla tråkigt, säger han till Aftonbladet.

Fakta: Så kan kvalserien se ut
Om 12 lag blir 14 redan nästa säsong kommer vårens kvalserie – som i nuläget innebär att två SHL-lag och fyra allsvenska lag slåss om två platser – se annorlunda ut. Här är två alternativ hur det kan se ut, enligt uppgifter från ishockeyförbundets ordförande Christer Englund till Aftonbladet:
Inget lag från SHL spelar kvalserie och sex lag från allsvenskan slåss om två platser.
Lag 11 och 12 i SHL spelar kvalserie med fyra lag från allsvenskan. De fyra bästa går till SHL. (TT)

Mer läsning

Annons