Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Salle” vet vad han inte ska göra i NHL

Efter att ha upplevt ett sex perioder långt krig mot Toronto vet Andreas Salomonsson vad han inte kommer att göra i NHL.
– Slåss. Det är nog inget vinnande koncept för min del.
Men det är heller inte därför han är hos New Jersey Devils.

Annons

Det är lugn dag för Salle. Han är hemma med frun Erica och dottern Elina hemma i lägenheten i West Orange, bara minuter från Devils träningsanläggning. Efter en lättare träning så ska familjen ut på en shoppingrunda, ett trevligt avbrott mitt i en intensiv matchperiod. Och det kan nog behövas då Salle och hans Devils bland annat mött Toronto Maple Leafs i två tuffa, täta och stundtals rätt otäcka matcher.
Det var hyfsat krig i de här matcherna. Det boxades i stort sett hela tiden.
Salle berättar att det är oerhörd prestige på spel när de här två lagen möts då det är två lag som kommer att göra upp om seger i Eastern Conference. Men att det skulle bero på Tie Domis överfall på Scott Niedermaier i fjolårets slutspel stämmer inte, enligt Salle.
Nej, det är något bara journalisterna kör med. Här handlar det om att vinna och sätta sig i respekt.
Även om Salle aldrig kommer att bli en slagskämpe så har han skaffat sig respekt. Hos lagledning och lagkompisar.
Coachen Larry Robinson har visat stort förtroende för Modoprodukten och Salle kamperar för det mesta ihop med en av NHL:s bästa tvåvägsspelare, Bobby Holik samt Sergej Brylin.
När jag skrev på för New Jersey undrade jag om skulle komma till rätt klubb. Nu så här i efterhand är det bästa som kunde hända.
Salomonsson kom alltså till en klubb med stolta traditioner, bra material och målsättningen att gå hela vägen fram till Stanley Cup. Men med ett sådant spelarmaterial är det naturligtvis också ytterst tufft att slå sig in i ett så bra lag.
Först kändes det här laget kanske lite för bra, men nu är jag med och det är en ära att få spela med de här killarna, säger Salle.
Spelar back
Salle är alltså ordinarie i ett lag späckat med stjärnspelare och han har redan fått flera utmaningar av coach Robinson. Han spelar fem mot fem, box play och power play. I numerärt överläge spelar han back!
Det är nog en överraskning för många, men det har fungerat bra så här långt.
Det har också gått riktigt bra för Salle och hans Devils inledningen. Efter en svag start spelade laget upp sig och har bara två förluster på tolv matcher, den senaste i förrgår mot Hasse Jonssons Pittsburgh.
För drygt två säsonger sedan spelade Andreas SM-final för Modo mot Djurgården. Sedan dess har otroligt mycket hänt Modoprodukten som förvånade alla med att rita på för Djurgården.
Och helt plötsligt så var den eviga talangen mogen att ta det stora steget.
Jag kände att jag stod och stampade i Modo. Jag kom till ett mycket bra lag och i Djurgården utvecklades jag till landslagsspelare, säger Salle som efter den framgångsrika fjolårsvintern plockades över till New Jersey.
Han har tillsammans med familjen flyttat in en lägenhet i West Orange och just boendefrågan är ett tecken på att Devils satsar på Salle. Normalt brukar rookies inkvarteras på hotell en längre tid innan klubben bestämt sig för att spelaren är något att ha.
Jag fick veta tidigt på träningslägret att jag skulle bli kvar.

FYRA POÄNG
Så här långt har Salle svarat för fyra poäng, ett mål och tre assists. Målet kom mot Phoenix och matchpucken ordnade en lagkamrat åt honom.
Men jag tror att jag tappat den. Jag har aldrig varit någon större pucksamlare.
Annars då, hur trivs med livet vid sidan om hockeyn?
Alldeles utmärkt. Vi bor bra och det är fantastiskt bra killar i laget. Det känns som om jag kommit in i gänget.

PER HÄGGLUND

Mer läsning

Annons