Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rudström hoppas guld ger EM-biljett

/
  • Karin Rudström (till vänster) och Zandra Flyg i det svenska mästarlaget Sundbyberg/Hasselborg.

Sommaren 2012 återförenades skolkompisarna från Härnösands curlinggymnasium.

I söndags vann Sundbyberg/Hasselborg damsenior-SM.

– Vi har satt ett långsiktigt mål som sträcker sig till OS 2018 i Sydkorea, berättar härnösandstjejen Karin Rudström, 25, trea i SM-guldlaget.

Annons

Det skiljer bara ett år mellan Zandra Flyg, Agnes Knochenhauer, Karin Rudström och Anna Hasselborg.

Tjejerna födda 1988 och 1989 gick på Härnösands Curlinggymnasium tillsammans, men först förra våren pusslades man ihop som ett gemensamt lag under Sundbybergs klubbmärke.

– De övriga tre hade spelat ihop väldigt länge, men det var inte speciellt svårt att smälta in med tanke på vår gemensamma skolbakgrund, berättar Karin Rudström som först hade eget juniorlag i Härnösands CK, därefter skippade hon Uppsalalaget Fyris/Team Lofsdalen under ett par elitseriesäsonger.

Men det tar alltid tid att spela ihop ett curlinglag.

– Vi fick ändå ihop det hyfsat redan första året, men inte vid mästerskapen. Mer än ett SM-brons (semifinalförlust mot sverigeettorna Skellefteå/AllTele) nådde vi inte då, säger Karin vars lag därför fick inleda den här säsongen utan landslagsplats.

Förbundskapten Peja Lindholm har satt upp tydliga resultatkrav. Vinst i SM eller Elitserien är ett krav, framgång internationellt ett annat.

– Därför var det så otroligt skönt att vi grejade att ta oss till SM-finalen den här gången. Väl där kunde vi äntligen slappna av och spela ut, berättar Rudström.

Sundbybergslaget besegrade Fyris/Team Donald Davies (med kusinen Amalia Rudström och härnösandstjejen Anna Gustafsson i laget) med solklara 8–2.

Men kvartetten fick kallsvettas en hel del på vägen till guldet.

– Vi låg under med 1–5 med två omgångar kvar i sista grundmatchen och vi var tvungna att vinna för att nå slutspelet. Men då plockade vi fram det bästa inom oss och det slutade med att vi lyckades vinna med 6–5 och sedan nå vårt delmål att vinna SM.

Nästa mål?

– Elitserieslutspelet i Skellefteå i månadsskiftet mars/april – och sedan hoppas vi förstås att vi får representera Sverige i EM i december. Men på lång sikt har vi OS 2018 i sikte.

Förut räckte det med att vinna just SM för att få EM-biljetterna.

– Nu är det laguttagning inom landslagsgruppen som gäller sedan två år tillbaka. Men förhoppningsvis kan vi fortsätta utveckla vårt spel och även göra fler bra internationella turneringar kommande höst som vår tredjeplats Basel i höstas.

– Då är vi förhoppningsvis med i diskussionen på allvar, avrundar SM-guldvinnaren Karin Rudström som vid sidan om curlingspelandet är i färd med att avsluta sitt examensarbete inom bioteknik vid Uppsala universitet.

Mer läsning

Annons