Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rookien stal showen

ARNÄSVALL.
Stefan Svensson tog full pott, Posa Serenius visade världsklass även på lånad cykel, men det var en rookie som stal showen.
Ulf Engenström, 28-årig nybörjare från Östersund, fick chansen att åka som reserv för ÖMK – och som han åkte.
– Det roligaste jag varit med om, säger jämten efter sitt livs första heatseger.

Annons

När ÖMK arrangerade andra omgången i SM-serien för lag så kunde inte holländske VM-åkaren Tjitte Botsma åka för Ö-viksklubben. Istället så kallade man in Ulf Engenström från ÖMK:s farmarlag Jämtarna MK från Östersund.
Och Engenström tog inte bara sin första heatseger han tog sin andra och tredje också. Ulf fick åka tre heat och vann samtliga. Bland annat så slog han VM-åkarna Magnus Sigurd och Tommy Björklin.
Inte illa av en kille som bara kört isracing i drygt en vinter.
Det här är hur häftigt som helst. Bara att få köra med killar som Posa och Stefan är oerhört stort, jublade den långe och gänglige ÖMK:aren.
I går kördes den andra av åtta seriematcher. ÖMK Rundbana (som klubben numera heter) arrangerade och bjöd på perfekta förhållanden och allra bäst trivdes hemmaförarna. ÖMK vann överlägset på 47 poäng, 19 före Bollnäs, 21 före Gävle och Funbo slutade sist med 18 poäng.
ÖMK:arna radade upp segrar och tävlingen var i praktiken avgjord när tolv av 20 heat var körda.
Stefan Svensson körde fem heat och tog full pott och imponerade enormt. Det gjorde också Posa Serenius som dock fick motorkrångel ett heat och bara slutade tvåa, för att därefter gå ut och vinna på Stefan Svenssons cykel.
Men den största överraskningen, och överlägset lyckligaste isracingåkaren, var Ulf Engenström.
Jag var med som reserv i sju tävlingar i fjol var aldrig i närheten av att vinna ett heat. Därför känns det här helt överlägset, otroligt.
Ulf har alltså bara sysslat med isracing i knappt två vintrar och han kör på en gammal cykel som ÖMK:aren hans Olsén sålde bort för ett par år sedan. En cykel som de stora världsstjärnorna knappt skulle ta i med tång.
Han åker omkring på en gammal Java, en cykel som var omodern för tio år sedan. Ulf är helt klart en jättatalang, säger Stefan Svensson.
Drömmen är att köpa en ny hoj, men då måste jag skaffa mig sponsorer och det är inte särskilt lätt. Men så bra som det gick nu så känns det rätt att satsa, säger Ulf som bara kört lite motocross för motionens skull tidigare.
Direkt efter tävlingen satte sig Ulf i bilen för att åka hem till Östersund för att ladda för nästa seriematch på Kallehov i morgon.
Det roligaste är att man får köra med killar som Stefan och Posa. Fantastiska killar, skickliga förare och enormt hjälpsamma, säger Ulf och berättar historien om när han debuterade i Bollnäs i ifjol.
Stefan tyckte att jag hade dåliga däck på min cykel, så han hämtade ett par som han hade med sig och så satte han sig och skruvade dit dem åt mig. Vilken världsstjärna gör sånt?
Men så är inte Stefan någon vanlig Svensson.

Så gick snacket
Det är klart att man måste vinna med en sådan sponsor.
(Stefan Svensson vann ett heat som sponsrades av Posa Serenius fan club Posas Pack)
Och så hälsar vi Posa Serenius välkommen, han har kört här sedan Kallehov invigdes. Det är 20 år sedan.
(Speakern presenterade legendaren Posa)
Hojen var hur stadig som helst, men den slirade på lamellerna.
(Posa vann i överlägsen stil på Stefan Svenssons cykel när hans egen krånglade)
En bult lossnade och stötdämparen gick rätt igenom skärmen.
(Hans Tjärnberg fick bryta ett av sina fyra heat)

PER HÄGGLUND

Mer läsning

Annons