Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robert laddar inför årets Ulvöregatta: "Målet är att vinna"

Segling är en stor del av Robert Karlssons liv. Både privat och karriärmässigt. Han ser en tydlig trend med större segelbåtar och till helgen står han självklart redo för att ta sig an Ulvöregattan.

Annons

Robert Karlsson tillbringar en stor del av sommaren ute på havet. Nu laddar han för årets Ulvöregatta.

Med en pappa som var båtintresserad och en bror som seglade satte sig Robert Karlsson i sin första optimistjolle när han var elva år gammal. Men redan när han var sex år fick han följa med på sin första Ulvöregatta.

– Jag minns att vi tältade på legendaren Fridolf "Frille" Nordkvists gård på Ulvön. Jag har varit på de flesta regattor sedan dess. Det har blivit 45 till 50 stycken, säger Robert Karlsson.

Ulvöregattan är en av Sveriges äldsta regattor och säkerligen Norrlands största. Den finns dokumenterad från 1909. I år går den av stapeln 13 till 16 juli. Arrangemanget lockar inte bara seglare från Örnsköldsvik.

– Det kommer många båtar från Sundsvall, Härnösand och Luleå. Det har även varit en tradition sedan 30-talet att finnar kommer över. De flesta från Vasa.

För arrangörerna är det viktigt med blandningen av kappseglingstävling och folkfest.

– Målsättningen med regattan är "segling för alla". Vi seglar på dagen och har roligt på kvällarna. Det är nog därför så många kommer tillbaka.

I årets Ulvöregatta deltar båtar från både Stockholm, Piteå och Jakobstad. Arrangörerna hoppas på att 80 båtar är med och tävlar. Något år har det varit med upp emot 100 båtar.

– Då är det minimum 500 personer som seglar och det är ju en fantastisk uppslutning om man tänker på antalet segare här i trakten.

Själv kommer Robert Karlsson att tävla med Anders Lundqvist båt och målet är tydligt – de går in för att vinna.

– Ja, självklart. Vi vill vinna. Förra året blev det en andra plats.

Robert Karlsson driver Yamaha Center i centrala Örnsköldsvik. En arbetsplats som han har varit på sedan 1977. Så visst kan han sin sak då det kommer till segelbåtar och han ser en tydlig trend.

– Det har blivit betydligt större båtar. Segling går mot bobåtar.

Under sin tid i branschen ser inte Robert Karlsson en ökning av antalet segelbåtar. Däremot har storleken på båtarna ökat markant.

– Man vill ha det bekvämt. Vi vill ha högre komfort med riktigt kök och badrum.

Själv har Robert Karlsson en CR 390.

– Det är en hel sommarstuga som jag har med mig.

Robert Karlsson på sin CR 390 i småbåtshamnen i Örnsköldsvik.

Robert Karlsson har varit med i Örnsköldsviks Segelsällskap (ÖSS) styrelse sedan 2000 och numera är han ordförande i valberedningen. Han ställer upp i flera seglingstävlingar runt om i Sverige. I år var de med i allsvenskan för andra året, vilket gav blodad tand.

– Det var fruktansvärt roligt och blev en nytändning för många av oss i besättningen.

I allsvenskan mötte de gamla OS-seglare och Robert Karlsson menar att de är glada bara de hamnar någonstans i mitten.

– Segling här uppe i Norrland är som skidåkning i Skåne. I södra Sverige börjar de träna i slutet av februari. Vi har inte riktigt den möjligheten.

Att segling är en passion för Robert Karlsson går inte att ta miste på. Fördelarna med att tillbringa somrarna på havet är enligt honom många.

– För en seglare är målet inte lika viktigt som för de med motorbåt. Själva seglingen är en aktivitet. Sedan har du även möjligheten att välja hamn, grannar och utsikt varje dag.

Enligt Robert Karlsson går trenden mot större segelbåtar med högra komfort.

Mer läsning

Annons