Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Rena sandlådan”

ÖRNSKÖLDSVIK. Luleås bäste spelare så här långt, Jonathan Hedström, har stängts av i två matcher av Svenska Ishockeyförbundet.
En avstängning som fått känslorna att svalla i "Slaget om Norrland”.

Annons

Bakgrunden är den att i första kvartsfinalen armbågstacklade Hedström Modocentern Stefan Öhman. Öhman åkte på en hjärnskakning och blev borta från ishockeyn i nästan en vecka.
Modo valde då att skicka en video samt några noteringar på incidenter från den första kvartsfinalen till Svenska Ishockeyförbundets tävlingschef, Lars G Karlsson.
Karlsson studerade videon och han anmälde Hedströms tackling till disciplinnämnden.
Det är jag som är anmälare. Jag studerade videon och bedömde en situation så pass allvarlig, den på Öhman. Det fanns en mängd olika händelser under matchen, men bara en jag tyckte man skulle gå vidare med.

FÖRSTÅR INTE MOTIVERINGEN
I går kom disciplinnämndens beslut; två matchers avstängning för Hedström som alltså inte spelar på lördag och måndag.
En avstängning som får Luleå Hockey att rasa.
Det här är mycket lågt av Modo. De är pajasar hela bunten.
Det här är ett klockrent slag i ansiktet. De säger att jag tar för många skridskoskär i avsikt att skada en motspelare. Det är löjligt, för i så fall borde jag bli avstängd varje match jag spelar, säger Hedström till Norrbottens-Kuriren.

INGEN SKRIVELSE
Det var under den första kvartsfinalen som spelet var hårt, snudd på brutalt, och sedan Modoledningen studerat matchvideon och funderat så valde klubben att skicka videon samt några noteringar till tävlingschefen Lars G Karlsson.
Vi har inte skickat någon skrivelse. Vi skickade videon till Karlsson, bad honom titta på några händelser och sedan ville vi ha en bedömning, säger Modo Hockeys sportchef Bengt Hedin.
Luleå Hockey rasar över att Modo anmält händelsen, men någon anmälan från Ö-viksklubben finns alltså inte. Sedan i december har klubbarna möjligheter att skicka in matchvideor till förbundet. De behöver inte göra anmälningar, utan det beslutet fattar Lars G Karlsson.
Händelserna är skrivna på ett neutralt vitt papper utan underskrift och vi har bara gett tidsangivelser för händelser som vi ville att Karlsson skulle titta på, säger Hedin.

LULEÅTRÄNAREN SAKNAR ORD
Det här är något nytt som kommit under säsongen för att stävja fult spel, säger Lars G Karlsson.
Modo bad Lars G Karlsson titta på tre händelser från den första kvartsfinalen. Dels Hedströms tackling på Öhman, men också Anders Burströms slashing på Richard Lintner och Shayne Toporowskis tackling i ryggen på Miroslav Hlinka. Men Karlsson ansåg alltså att bara armbågstacklingen från Hedström var grov nog för en anmälning till disciplinnämnden.
Luleå Hockey har flera skador och nu får alltså heller inte Hedström medverka i dagens match, och det får Luleåtränaren Ulf Taavola att rasa.
Det är så låg nivå att att jag saknar ord. Det här är rena sandlådan, säger Taavola till Norrbottens-Kuriren som nu lovar att laget har fått tändvätska.
Nu ska vi spela mot både Modo och Svenska Ishockeyförbundet, fortsätter Taavola.
Om man reagerar så start så starkt har man på något sätt sanktionerat händelsen som sådan, säger Bengt Hedin.

PER HÄGGLUND

Mer läsning

Annons