Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordtuffa banor – då trivs Lindström

/
  • Björn Ferry och Fredrik Lindström (till höger) testar OS-banorna under ett träningspass i Sotji.

Som om inte höjden över havet vore nog är skidskyttebanorna i OS dessutom väldigt kuperade.
Åkarnas dom?
– Det är de tuffaste banorna jag har åkt, säger Fredrik Lindström.

Annons

Skidskyttebanorna runt stadion i Laura, på cirka 1 500 meters höjd några mil norr om Sotji, har kallats världens tuffaste. Ingen överdrift, om man frågar de svenska herrarna inför lördagens OS-sprint.

– I Anterselva åker vi på hög höjd också, men där är det inte jättetuff kupering. Här är det både rejäla backar och hög höjd, det gör att de blir otroligt utslagsgivande, säger Fredrik Lindström.

24-åringen tog karriärens hittills enda världscupseger i sprint och säsongens bästa lopp – en andraplats i Östersund – kom också på samma distans. Lindström har visat bra åkform i vinter och ser enbart fördelar med de tuffa banorna.

– Känner man att man är i form så är det perfekt. Så jag tänker att det är bra, för jag har förberett mig för att vara i bästa form här, säger han.

– Skulle man vara i extra bra form så behöver man kanske inte skjuta fullt heller. Jag tror att vi kommer att se större skillnader i åktider, det är såpass många höjdmeter som ska tas.

De svenska skidskyttarna kom till torsdagens presskonferens i OS-byn stiligt klädda i truppens mörkblåa kostymer. Alla var inte överens med Lindström om att skillnaderna i åktider kommer att bli större, i alla fall inte så länge banorna är så snabba som nu med solsken och några minusgrader.

Men att de krävande banorna kommer att göra skyttet extra svårt var alla eniga om.

– Ibland kan man nästan få panik med andningen när man ska skjuta, eftersom man har så hög belastning, säger Tobias Arwidson inför sin OS-debut.

– Det är extra viktigt att tänka på andningen, och kanske ta någon sekund extra för att verkligen ha 100 procent fokus.

Under förra årets världscuptävlingar i Sotji fick banorna en hel del kritik från åkarna. Men banorna har åtgärdats, bland annat en kurva som skördade flera offer i fjol.

– Det man hade att klaga på då har de ordnat till. De kortade ner första backen lite grann, så att man får mindre fart ner i första högersvängen där Carl Johan (Bergman) föll och någon ryska flög av banan, säger Lindström.

Mer läsning

Annons