Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ravelli letar hela tiden nya mål

Annons
Ravelli letar hela tiden nya målEn VM-legend är i stan.

För åtta år sen skrev han in sig för gott i den svenska fotbollshistorien.

Han som räddade två straffar i kvartsfinalen mot Rumänien.

I går kväll var han i Härnösand och föreläste.

- Nu har jag tid för detta. Hoppas att en och annan i publiken kan få sig en tankeställare efteråt, sa Thomas Ravelli.

Talets gåva har han alltid haft. Därför är han nu en mycket anlitad föredragshållare hos företag och något av injektionsspruta i samband när något projekt ska starta.

Hans föredrag på Näringslivsjkvällen på Härnö Dans & Konferens i går hade rubriken "Att befinna sig i komfortzonen".

- Allt jag pratar om har jag upplevt självb genom åren som fotbollsspelare men visst kan det vara ett problem att hitta den röda tråden i ett anförande, säger han.

Thomas Ravelli, 43 år fyllda, var fullt på det klara med att åka ut i landet och hålla föredrag efter den aktiviva karriären som fotbollsmålvakt. Ganska snart visste han vad han ville prata om.

- Just om det som kallas komfortzonen där man känner sig trygg och gärna kör fast i den grå vardagen. Många av oss är rädda för förändringar på både arbetsplats och socialt. Helst ska det vara ett inrutat mönster. Varför inte bryta mönstret och upptäcka nya saker. Det mår vi nog bäst av, sa han.

Hans föredrag innehöll även egna sätt att vara och människors sätt att vara mopt varandra, speciellt i en grupp. Han talade vidare om jantelagen,prestationsångest och alibiträning.

- Den psykiska påfrestningen som till exempel prestationsångest, rädsla över att göra misstag eller flyktbeteende, har jag under åren fått leva med. Det var i slutskedet av min karriär som jag förstod och översatte dessa känslor och tankar till något positivt, sa han.

Fotbollssnacket överför han till människors beteenden. Han använder ord som passningsskugga, alibiträning, energiläckage och en del andra.

- Oj, vad det var lätt att komma med alibi för att slippa träning någon gång eller skjuta upp saker till morgondagen. Märkligt beteende när amn ser tillbaka, sa han.

Samhället har förändrats oerhört under de senaste 50 åren. Utvecklingen har gått snabbt.

- Mycket handlar om att våga ta steget och göra någonting nytt genom alla valmöjligheter som finns idag. Genom att dessutom se det positiva i ställetv för att måla allt negativt är mycket vunnet.Tyvärr gäller det inte majoriteten. Därför befinner de sig i komfortzon.

Det var också Thomas Ravelli som lyfte fram ordet eufori i rampljuset efter Sveriges seger över Rumänien i fotbolls-VM i USA 1994. Eufori står för förhöjt stämningsläge eller lyckokänsla.

- Det jag kände efter den matchen går inte att beskriva. Detsamma gällde när jag fick ta emot priset för århundradets idrottsögonblick - straffräddningen. En sådan stark känsla kommer inte för ofta.

I dag har han lag fotbollen åt sidan. Den enda kontakt han har med fotbollen är ett styrelseuppdrag hos IFK Göteborg. Nu tänker han fortsätta att resa runt i landet och hålla föredrag.

- Så länge folk vill ha mig fortsätter jag gärna. Jag oroar mig heller inte för framtiden. Tyvärr gör många det och glömmer därmed att leva i nuet. Det viktigaste är att njuta av nuet. Njut på trots allt det hemska som hänt ute i världen.

Olle Larsson

Mer läsning

Annons