Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Racketlon – en succé

Örnsköldsvik. ”Jag skrev historia” stod det på plaketterna som delades ut i Mattsborgen i lördags. En ny sport var född.
– Allt har fungerat perfekt, säger Fredrik Nybäck som gläds över de 39 deltagarna i Ö-viks första Racketlon-turnering.

Annons

Det var trångt om utrymmet i Mattsborgen under helgen som gick. Bordtennis, badminton och tennis trängdes under samma tak. Och i samma turnering! Hänger ni med? Racketlon stod på schemat.
Sporten togs in till Sverige av en klubb från Enskede. Den har vuxit sig ganska stor i Stockholmsområdet men är relativt anonym i Norrland ännu, förklarar tävlingsledaren, Stefan Svensson. Kollegan Nybäck fortsätter:
I riktig racketlon ska egentligen squash också vara med men vi ville hålla oss på Mattsborgen.
Vi gjorde detta som ett projektarbete men vågade inte tro på särskilt många deltagare. Det här blev mycket bättre än förväntat.

TIDSKRÄVANDE
De båda tävlingsledarna går idrottsledarlinjen på Hampnäs folkhögskola, men skoltiden har inte räckt till för arbetet.
Det har tagit mycket av vår privata tid. Men det är det ju värt när vi får så bra uppslutning, förklarar Svensson.
39 anmälda blev facit. Bland dessa kunde man finna såväl Ö-viks Tennisklubbs elitspelare Björn Lundgren som motionsspelare och åtskilliga yngre förmågor.
Två av dessa var Marielle Aksér och Lisa Lindström.
Efter en tuff batalj i tennis avgick Marielle med segern. 21-16 gav fem poängs slutseger, eftersom tjejerna dessförinnan vunnit varsin match i bordtennis och badminton.
Det är roligt att kombinera alla sporter. I dag tyckte jag tennisen var roligast. Men det kanske var för att jag vann båda matcherna där, fnittrar Marielle.
Jag gillade pingisen bäst. Jag brukar spela det på skolan och i dag vann jag min match, svarar Lisa Lindström.
Men hur räknas då poängen? Tävlingsledarna förklarar:
Alla matcher poängsätts enligt bordtennisens regler. Matcherna går till 21 och man servar fem gånger vardera. När alla tre matcherna är spelade läggs den totala poängsumman ihop. Alltså kan man förlora två matcher och vinna den avslutande stort och ändå gå vidare, summerar Nybäck.

KÄMPIGT FÖR BJÖRN
Variationen främjar bredden framför eliten, något som de båda anser väldigt viktigt. Hemmasonen Björn Lundgren skulle förmodligen ha sopat rent totalt om det endast varit tennis på programmet. Men när bordtennis och badminton ingick slutade det inte bättre än att Lundgren fick spela B-slutspel.
Tennisen var väl en sak men det blev lite mer kämpigt i de andra. Man spelar med grundslagen från tennisen och det passar sig inte i de övriga sporterna.
Väl i B-slutspelet kunde sedan Björn defilera hem segern. När finalen skulle spelas mot Gabriel Åberg lämnade denne walk-over och segern var i hamn.

FINALEN BLEV EN RYSARE
I A-finalen möttes Christian Nordin och Håkan Jonsson. Och vilken rysare det blev!
Håkan Jonsson vann först pingisen med 21-16 och sedan efterföljande badminton med 21-12. Totalt 14 poängs försprång inför tennisen talade för en överlägsen seger.
Men det blev allt annat än överlägset för Jonsson. En makalös upphämtning påbörjades i tennismatchen och vid ställningen 20-5 hade Christian Nordin två matchbollar för totalsegern. Nerverna sviktade dock och Jonsson tog tre nödvändiga poäng för att säkra segern. De totala slutsiffrorna blev sedermera 50-49.
Kul att det blev så jämnt. Det var ett bra slut på en fin tävling, säger tävlingsledaren Stefan Svensson. JIMMIE NÄSLUND

SPORTEN

Mer läsning

Annons