Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Projekt Lettland står still – nyckelpersoner inte tillgängliga

ÖRNSKÖLDSVIK. Det råder många frågetecken kring ishockeyns utvecklingsprojekt; Projekt Lettland.
Nyckelpersonerna är inte längre tillgängliga.
– Just nu vet vi inte hur vi ska gå vidare. Vi famlar i mörkret, säger Sune Nordin, utbildningsledare i Ångermanlands Ishockeyförbund.

Annons

Projekt Lettland är ett samverkansprojekt i syfte att förstärka och vidareutveckla ishockeyn i Västernorrland och samtidigt bidra till hockeymässig och humanitär utveckling i Lettland.
Ansvarig organisation är Västernorrlands Idrottsförbund som driver projektet i samarbete med Ångermanlands och Medelpads hockeyförbund, hjälporganisationen Hoppets Stjärna och SISU Idrottsutbildarna.
Projektet har fått ekonomiskt stöd från Gustav V:s minnesfond. Dessutom har Forum Syd, som har ett ramavtal med SIDA, skjutit till närmare 600 000 kronor.

LASTBILEN STÅR KVAR
Under årets två första månader gjordes en stor insamling av ishockeyutrustningar, som är en bristvara i öst, och under hösten skulle lastbilen rulla med destination Lettland. Men den står fortfarande kvar på svensk mark, utrustningarna ligger kvar i centralt depå i Härnösand och någon utbildning av ledare, domare och funktionärer, som utlovades i bidragsansökan, har inte genomförts.
Dessutom, enligt uppgifter till ÖA-sporten, har en hel del pengar hamnat i fickorna på en konsult. Men det är det ingen som vill bekräfta åtminstone inte från förbundshåll:
Det vet inte jag och det vågar jag inte uttala mig om, säger Ångermanlands Ishockeyförbunds ordförande, Bo Berglund, när han svarar på frågan om det påstådda konsultarvodet.
Berglund fortsätter:
Vi håller på och jobbar med det här och det har väl varit lite si och så med lettländarna i det fallet.
Det som besvärar mest i ärendet är att kontaktpersonen i Lettland övergått till annan verksamhet. Sedan dess har det varit svårt för alla inblandade att driva projektet framåt.

TAPPADE FAKTA
Turerna och skrivningarna för att få alla ekonomiska bidrag kunde Charlie Wedin (Ångermanlands Ishockeyförbunds förre ordförande) som var en av initiativtagarna till projektet. När han försvann tappade vi mycket kunskaper och fakta kring det här, säger utbildningsledaren Sune Nordin.
Hjälporganisationen Hoppets Stjärna ansvarar för projektets informationskampanj. Sven-Ove Gunnarsson säger att han inte upplevt några besvärligheter så här långt och hänvisar i stället till projektägaren Västernorrlands Idrottsförbund och konsulenten Mats Hamberg.
Att det strulat till sig i projektet tycker Hamberg är överdrivet:
Ja, vår kontakt i det Lettiska hockeyförbundet har varit en kille som pratade bra engelska och som ständigt var uppkopplad med omvärlden. Nu har han startat en egen firma. Det är orsaken till att det här dragit ut på tiden.
Mats Hamberg har goda förhoppningar om en snar lösning.
Det vi väntar på nu är förslag på datum då vi ska genomföra alla utbildningar.
Och lastbilen med utrustningen. Vad händer med den?
Den transporten kommer att ske snart.

ULF EKLUND

Mer läsning

Annons