Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Positiva ”vibbar”Hedman minns VM -94 • ”Det är något som ligger och pyr”

Miyazaki. Magnus Hedman säger att han känt av det.
Liksom Tommy Söderberg.
Vibbar i luften, positiva sådana.
– Det är något speciellt i gruppen, något som ska ut, säger Magnus.

Annons

Han var med, såg och lärde den där 94-sommaren vi aldrig glömmer, åkte hem till ett land i lyckorus och dansade en underbar kväll i Rålambshovsparken med en bronspeng om halsen.
Sex år senare led Magnus Hedman när drömmar sprack i Bryssel och Eindhoven, där ett underpresterande och smädat landslag föll offer för tron på sin egen förträfflighet.
Och nu?
Ja, vem vet?
Inte ens Hedman.
Utan seger, utan ett övertygande spel och att döma av egna som andras reaktioner från de senaste landskamperna utan större förväntningar på sig står landslaget någonstans i ingenstans.
Flipp?
Eller flopp?
Eller något mittemellan?
En känsla han bär på
Utan att göra anspråk på att vara spågubbe säger Magnus Hedman att han tror att något är på gång. Varför vet han inte. Det är bara en känsla som smugit sig på.
Måndagen var en dag närmare premiären, han hade tränat på förmiddagen, suttit i den heta eftermiddagssolen och genom ett par tuffa solbrillor sett "reserverna" klå ett gäng lokala japaner.
Det var kort efter den matchen han spände blicken i några svenska reportrar i den mixade zonen och sade, ganska allvarligt:
Det är något speciellt i gruppen som ska ut. Jag pratade med Tommy Söderberg om det och han kände samma sak. Ta de senaste matcherna mot Paraguay och Japan...alla gick inte hundra, som om vi går omkring och sparar på något.
Det är något som ligger och pyr.
Själv var han inte hundraprocentig mot Japan i lördags. Visst, det var ett vasst inlägg av japsens brasse Santos, en lurig boll som till slut landade på Johan Mjällbys ena ben, men en Hedman taggad till hundra hade mosat allt och alla för att få bort den bollen.
Hur känner du dig inför premiären?
Jag ser bara fram emot matchen. Det ska bli jäkligt roligt. Enbart kul faktiskt.
VM är viktigt
Magnus Hedman är en av landslagets verbalt mest begåvade spelare och vet hur man talar för sig. Ibland har det använts emot honom. Samma tid, annan plats förra året och Hedman ville och skulle bort från Coventry där det skurit sig med managern Gordon Strachan.
Jag är inte orolig, det löser sig, sade han då.
Sommaren gick, i luften flög rykten men inte ett endaste landade där han ville och hösten kom och i Coventry stod han kvar. Sakfrågan är densamma, bort vill han. Men nu säger han, medveten om att ett flyttlass från sparka-och-springfotbollen på den engelska bakgården, blott packas med handlingens handskar:
Det här VM:et betyder väldigt mycket för mig som alla förstår.
Din uppfattning om England?
Inget kommer att överraska mig. Jag har upplevt det hundratals gånger.
Engelsk fotboll bygger mycket på att spöa motståndaren de första 20 minuterna. Står man upp mattas det av.
Tror inte på Beckham
Hur förbereder ni er?
Som för en kvalmatch. Vi koncentrerar oss på vårt eget spel. Vi har inte börjat prata om hur England spelar än.
Tror du David Beckham spelar?
Jag skulle bli förvånad. Då måste han vara i full gång på tisdag, minimum onsdag. Fast å andra sidan har jag sett spelare som varit borta i två månader, tränat ett pass och sedan spelat.
Glömmer inte Shearer
Magnus Hedman var en av hjältarna som klarade 00 i EM-kvalet på Wembley 1999. Hösten innan släppte han Alan Shearers frispark förbi sig efter bara några minuter.
Skadan reparerades genom Andreas Andersson och Johan Mjällby och Sverige vann med 21.
Men misstaget har han inte glömt.
Jag skulle ha tagit den och det sade jag då också. Blir det frispark nu tar jag den.
Om han tolkat vibrationerna rätt. Henrik Skiöld/TT

SPORTEN

Mer läsning

Annons