Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Posa världmästare för andra gången

INZELL. För blott andra gången, i sin 25:e VM-final, lyckades Per-Olof ”Posa” Serenius ta VM-guld i isracing.
Den 54-årige brandmannen från Gävle, men tävlande för Örnsköldsviks MK säkrade guldet genom att vinna VM-seriens allra sista heat.
Klubbkamraten Stefan Svensson sluttade på åttonde plats.

Annons

Jag är jäkligt glad. Tänk att avgörandet skulle komma i allra sista VM-heatet, sa Posa efter att den främsta uppståndelsen hade lagt sig.
Serenius låg tvåa i VM-serien efter ryssen Vjatjeslav Nikulin när han kom till Inzell för de två sista deltävlingarna.
Nikulin vann den första deltävlingen där Posa var tvåa och i det läget pekade i princip allt på att Serenius inte skulle nå fram hela vägen till en guldmedalj.

VANN MED FYRA POÄNG
Men i det andra heatet kom Nikulin bara på sjätte plats medan svensken svarade för en fantastisk insats och vann. Därmed vann Serenius VM-serien på 145 poäng före Nikulin på 141 och Jurij Polikarpov, Ryssland, 134.
En oerhörd framgång för rutinerade Posa Serenius som så sent som förra vintern lämnade Gävle MK till förmån för Örnsköldsvik MK Rundbana.
Jag drog inte jämnt med en person i GMK:s rundbanesektion och valde därför att byta klubb. Nu stortrivs jag i ÖMK tillsammans med Stefan och alla andra trevliga förare och funktionärer, säger Posa.
Nu har han chansen att göra storslam den här säsongen. Individuell världsmästare, världsmästare i lag och på samma sätt då det gäller det svenska isracingmästerskapet.
Posa Serenius var som bekant med i det svenska lag som tog mästartiteln för en knapp månad sedan. Tillsammans med Stefan Svensson och Ola Westlund bildade de ett starkt lag som inte ens de normalt så omöjliga ryssarna rådde på.
Men det individuella VM-guldet smäller garanterat högre för honom.

ALDRIG VARIT BÄTTRE
Han har vunnit en gång tidigare på 24 finalförsök. Det var 1995 och han tog sin första VM-medalj redan 1982. Den gången blev det en silverpeng men nu, 20 år senare, står han högst upp på pallen. 54 år gammal, men Posa Serenius har aldrig varit en bättre isracingförare än vad han är just nu.
Cykeln fungerar som den ska, mekanikern gör ett jättejobb och Serenius kör med ett självförtroende som nästan svämmar över.
Det här är minst lika stort som det första VM-guldet, kanske är det här lite roligare, fortsatte Posa.
Han kunde direkt efter VM-finalen inte säga om han ska fortsätta eller lägga av. Blir beslutet det senare är det ett hårt slag för svensk isracing. Stefan Svensson är ett världsnamn, men har fortfarande en lång väg att vandra innan han kan jämföra sina meriter med Posa Serenius.
Och om Posa lämnar in kan det få ödesdigra konsekvenser för Svenssons fortsatta karriär. Den duon har blivit ett strävsamt par genom åren som stöttar varandra i alla lägen.
Enligt reglementet är högsta tillåtna ålder just 54 år, men i det närmast unika fallet Posa Serenius lär det snabbt bli tal om någon form dispens. Världens bäste isracingåkare kan ju inte tvingas att kliva av från cykeln.
Det måste vara frivilligt i så fall.
Jag tar den här säsongen till att börja med. Sedan får vi se.

ULF EKLUND

Mer läsning

Annons