Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planen inte spelbar

HUSUM. Planen ligger där. Värmeanläggningen kommer att vara klar att användas. Ändå tyder mycket på att konstgräsplanen i Husum inte kan användas under vårvintern.
Kostnaderna för uppvärming blir alldeles för höga.

Annons

Allt såg så bra ut. Husums IF hade fått sin konstgräsplan av Banverket en kompensation för att Botniabanan tog en av klubbens gräsplaner och tack vare fjärrvärme från Husum-fabriken skulle denna kunna värmas upp för en förhållandevis billig penning. HIF och andra klubbar såg fram mot försäsongsträning under ypperliga förhållanden.
Nu verkar detta stanna vid en dröm. Brobygget intill planen har blivit försenat och Övik Energi väntar därför med att ansluta fjärrvärmen till idrottsplatsen. Risken för skador på ledningarna bedöms som för stora.
Frustrerande. Fruktansvärt frustrerande, säger Husums IF:s ordförande Lars-Erik Häggkvist, som hela tiden hoppats på att ha planen klar för bruk i månadsskiftet februari/mars.
Rent praktiskt lär det också vara fullt möjligt. Ledningarna vid idrottsplatsen är nedgrävda, och det jobbas för fullt med installation av pumpar och värmeväxlar. Så snart medeldygnstemperaturen ligger över tio minusgrader är konstgräsplanen alltså färdig att användas.
Om det inte vore för den ekonomiska verkligheten.

SVIDANDE KOSTNADER
Alternativet till fjärrvärme är oljeeldning Övik Energi står för pannan vilket gör kostnaden mångdubbelt högre. I stället för en driftskostnad på cirka 200 000 kronor skulle Husums IF mellan mars och maj behöva lägga ut 750 000 kronor.
Och det kan vi självklart inte satsa ur egen kassa för extern uthyrning, säger Lars-Erik Häggkvist.
Det är lätt att se varför. För att täcka sina utgifter har HIF tänkt hyra ut planen för 600 kronor i timmen samma pris som på Sandåkerns IP i Umeå men en extrakostnad på dryga halvmiljonen skulle höja hyran till ungefär tvåtusen kronor per timme.
Ett pris ingen förening är mäktig att betala.
Nä, herregud. Sådana siffror får det att svindla för ögonen, säger Jerry Häggström, fotbollsbas i Friska Viljor.
Och så tillkommer ju resepengar.
Oklarheterna kring uppvärmningen av planen har gjort att Husums IF legat lågt på PR-sidan. Men trots att klubben inte skickat ut inbjudan till kollegorna i trakten bedöms intresset som stort.
Ångermanlands fotbollsförbund använde i höstas planen för distriktslag på både pojk- och flicksidan och hade varit en given hyresgäst. Precis som FV och Själevads damlag.
Vi hade faktiskt tänkt förlägga all fotbollsträning och alla matcher till Husum under mars och april, säger Själevads-tränaren Tommie Andersson. Totalt fem tillfällen i veckan. Nu blir det väl att harva vidare på Spillvärmeplan.
Jerry Häggstöm inser också att man får använda sig av gamla och betydligt sämre lösningar.
Synd att den här moroten försvinner, säger han. Särskilt när laget mentalt ställt in sig på att träna på konstgräs.

MÖTE MED KOMMUNEN
Även hos Husums IF är man besvikna både för egen och övriga klubbars räkning. Men man har inte helt gett upp hoppet. Värmeanläggningen ska alltså stå klar i mitten av februari och kommer om inte förr att kunna drivas med fjärrvärme nästa vinter och nu jagar föreningen sponsorer eller bidrag för att få pengarna som krävs för oljeeldning.
Eventuellt kan kommunen komma att räcka en hjälpande hand. Ann-Britt Åström på kultur- och fritidsförvaltningen har i alla fall ordnat ett möte där hon själv och ytterligare två tjänstemän ska diskutera tänkbara lösningar med Lars-Erik Häggkvist och Ulf Nordin (socialdemokrat i kultur- och fritidsnämnden).
Vår huvuduppgift är ju att stödja föreningarna, säger hon. Målet är självklart att erbjuda så bra förutsättningar som möjligt för idrotten, men jag vet inte riktigt hur vi praktiskt ska kunna lösa det.
Ulf Nordin vågar heller inte komma med några löften.
Det beror ju på vilka kostnader det rör sig om, säger han. Det finns massor av hål att stoppa i, men inga pengar över. Det är den krassa sanningen.
Precis som att den så efterlängtade anläggningen i Husum snart är klar att användas.
Till ingen nytta?

GUSTAF HÖÖK

Mer läsning

Annons