Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pierre Hedin vid karriärens vägkors

Annons
Pierre Hedin vid karriärens vägkors

Åtta timmar innan Pierre Hedin fick ta emot VM-bronsmedaljen träffade TÅ-sporten honom utanför spelarhotellet vid Korsvägen. En synnerligen passande plats för övrigt.

Modokaptenen är ju framme vid ett vägkors i karriären:

- Jag hoppas att det blir NHL-vägen, säger han själv.Hemma-VM:et avslutades på ett godkänt sätt när Tre Kronor reste sig och vann bronsmatchen mot Finland.

Samma betyg får även Pierre själv av TÅ-sporten. Ja, egentligen klart godkänt.

Ju längre turneringen led desto mer ansvar fick nämligen Pierre ta i sin roll som libero (Ronnie Sundin och Mattias Tjärnkvist var de övriga) och då syntes han mindre.

Plus/minus-statistiken talar också sitt tydliga språk. Pierre var inne på tio mål mer framåt än bakåt (delad andraplats med Thomas Rhodin efter suveräne Peter Bondra).

- Jodå, jag är nöjd med turneringen, men man kan ändå inte komma ifrån att det var den allra sista matchen vi ville spela. En VM-final på hemmaplan, det hade varit något alldeles extra, menar Pierre.

- Dessutom tror jag att vi hade haft en ruggigt bra chans mot Ryssland. De hade knappast klarat sig en tredje match med det spel de visat upp i slutspelet.

Onödiga spekulationer nu kan tyckas.

Men spekulationerna kring Pierres klubbadress kommande säsong är desto intressantare. Modobacken draftades av NHL-klubben Toronto Maple Leafs 1999 i den åttonde rundan (239:e spelare totalt).

De två senaste åren har klubben bjudit in den öviksfödde 24-åringen till träningscampen i början av september, men Hedin har då valt landslagsspel i den tjeckiska höstturneringen Pragobanka Cup istället.

Men i år vill han väldigt gärna åka till Kanada.

- Ja, det känns som om man är mogen att sticka över nu. Den gångna säsongen i Modo har känts stabil, och spelet i landslaget har också fungerat bra i år.

- Så skall det ske så är det väl nu, nickar Hedin.

Men inte till vilket pris som helst:

- Nej, jag vill ha ett bra kontrakt klart först. Jag åker inte dit för att försöka övertyga dem under träningslägret. Jag vill känna innan att de verkligen tror och vill satsa på mig, klargör Pierre.

Torontos backbesättning för närvarande anses av vissa som väldigt stark. Men undertecknad håller inte med.

OK. Dmitri Yuskevich, Tomas Kaberle och Bryan McCabe tackar väl ingen NHL-klubb nej till.

Men i övrigt har undertecknad svårt att se varför inte Hedin skulle ta en plats på sju-åtta ordinarie backar inför nästa säsong.

Enda risken är väl att de i så fall väljer att lufta börsen rejält för att värva dit ett par riktigt etablerade backstjärnor.

ï Hur har snacket varit på sistone?

- Rätt lugnt, tror jag. Under ett VM är det i första hand Tre Kronor vi skall fokusera på, men enligt min agent som snackat med Torontos agent här, har sagt att de varit väldigt nöjda med min insats. Och det är förstås roligt att höra.

- Men så länge som Toronto fortfarande finns kvar i NHL-slutspelet kommer det nog inte att hända så mycket.

ï Men vad tror du?

- Jag både hoppas och tror att det blir NHL-spel för mig i höst. Det känns så på signalerna jag nås av i alla fall.

ï Det känns inte extra känsligt gentemot Modo när det är din pappa (Bengt) som är värvaransvarig?

- Nej, det kan jag inte påstå. Alla vet ju att de flesta hockeylirare drömmer om ett NHL-kontrakt, så den här situationen känns inte speciellt konstig faktiskt. Vare sig för mig eller pappa. Skall jag fortsätta utvecklas som hockeyspelare är väl NHL-spel det naturliga steget att ta nu, menar Pierre, som alltså fick ännu en medalj från årets spel jämte Modos SM-silver.

- Ett VM-brons är helt klart bättre än en fjärdeplats, men vi hade ju ett så´nt guldläge, suckar Pierre igen.

De tankarna kommer säkert följa honom livet ut.

Men samtidigt.

Går det som planerat kan han gräva guld i Toronto redan i höst. Mycket guld, dessutom...

Jens Näsman

Mer läsning

Annons