Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Pengarna i Europa lockar”

Ifjol en spelare som spelade helt utan självförtroende, men i år en spelare som gör sitt livs säsong och som har nyckeln till ett långt och roligt SM-slutspel. Nästa år kanske han är proffs ute i Europa – igen.
Möt Mikael Wahlberg – lika trevlig utanför isen som han är elegant på.

Annons

Det är lätt att tycka om Mikael Wahlberg. Genomtrevlig, smart och alltid nära till skratt. En kille som på karriärens höst hittat rätt i hockeytillvaron och som i vinter tagit gruvlig revansch på fjolårets trista säsong.
En revansch som han tillskriver Jim Brithén och ett starkt självförtroende.
Men Walles fantastiskt fina säsong kan också bli hans sista i Modotröjan. Brynäs vill ha hem honom men det troliga är att han gör en ny proffssatsning nere på kontinenten.

Tjena Mikael, hur är läget?
Bara bra. Jag är i Gävle och ser till vårt hus och i natt kom det 15 centimeter blötsnö så det har blivit lite snöskottning.
Ni har haft en vecka helledigt från hockeyn, det har väl inte känts fel?
Det har varit helt underbart att få ladda om batterierna, speciellt då det gäller huvudet. Kroppen hänger med, men mentalt har det varit tufft att spela två, tre matcher i veckan.
Men nu är det slut på ledigheten. Nu väntar ett stentufft träningsläger.
Vi ska träna riktigt, riktigt tungt i en veckas tid för att gå ned oss ordentligt. Sedan är det meningen att vi ska ta oss upp till toppformen lagom till slutspelet. Om vi inte hittar formen och är tunga i benen de sista omgångarna av serien gör det inget. Det viktiga är att vi är i bra form när allvaret drar igång.
Ni har haft en suverän säsong så här långt, men slutspel är något helt annat och ni är åtta lag som börjar från noll. Vad är din känsla?
Vi har ett kanonlag och får vi behålla alla friska och hela har vi en jättechans att gå hela vägen. Jag har en väldigt bra känsla inför den uppgiften, speciellt nu när vi är svåra att göra mål på och när vi dessutom producerar.
Men det blir ingen lätt resa?
Nej, nej. Jag tror till exempel Brynäs med sina gamla gubbar blir livsfarligt i ett slutspel. Där är det viktigt med rutin.
Du säger att ni har ett kanonlag, men ni har i stort sett samma spelare som ifjol.
Nja, vi har ju fått en del toppar som Kim Staal plus att vi har en helt fantastisk stämning i laget och det är Jims förtjänst. Jag har sagt det förut och jag säger det igen; det här är det bästa gäng jag någonsin varit med.
Vad har Brithén betytt för dig och för laget?
Jim är väldigt positiv och öppen och inte alls lika strikt då det gäller spelsystem som Bäckman. Jim låter oss misslyckas både tre och fyra gånger och får man sådana chanser får man också självförtroende.
Ja, det är verkligen en helt annan Wahlberg i Modotröjan den här säsongen...
Det har att göra med självförtroendet. Ifjol blev man bänkad efter att ha gått bom en gång i styrspelet. Nu spelar vi mer offensivt, vi vågar göra mer och det passar mig. Ifjol var jag med i ett system som inte passade mig särskilt bra. Den här säsongen kom jag rätt redan i träningsmatcherna och det underlättar när man får spela med killar som hela tiden producerar.
Under den här lediga veckan i hemstaden Gävle så har du pratat kontrakt med Brynäs, eller hur?
Nej, nej, det har jag inte även om jag har hört ryktet. Men det är klart att Brynäs är intresserat.
Men det är Modo också?
Ja, och jag har sagt åt Bengt (sportchefen Hedin) att Modo tackar man inte nej till. Jag kan inte få den position som jag har i Modo någon annanstans och jag känner att jag är en viktig del i Modo.
Ändå är det alltså inte omöjligt att du testar spel på kontinenten igen?
Det kändes som om jag hade gjort bort Europa, men när det gått så bra i vinter känner jag mig småsugen att testa igen. Hockeykarriären är kort och det gäller att smida medan järnet är varmt.
Så det är pengarna som drar?
Ja, pengarna nere i Europa lockar och går inte att jämföra med de man får här. Här sätts pengarna in en pensionsfond som man inte rör förrän efter karriären och därför får man låna till hus och så. Ute i Europa får du slantarna direkt i näven.
När bestämmer du dig?
Vi får se. Jag har trots allt bara fått en del förfrågningar, inga konkreta proffsbud att ta ställning till.

PER HÄGGLUND

Mer läsning

Annons