Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överraskning eller maktkamp?

Än en gång har Peter Forsberg fått hockeyvärldens sportmedier att tappa hakan. Än en gång har mediadrevet framkallat massor av spekulationer och när en nyhetshungrig reporter tar en chansning hakar nästan alla på.
Ingen vill ju gå miste om det senaste kring superstjärnan. Och då Peter väljer att ligga lågt får vi murvlar koka soppa på en spik så långt det bara går.

Annons

Men jag är glad över att vi på vår lilla redaktion inte chansade och lovade våra läsare att hockeyfrälsaren hade anlänt till Denver i praktslag. Visst, vi hakade på i hetsjakten, men så länge vi gick bet på att få Peters ord i ärendet höll vi ändå dörren på glänt och väntade på det slutgiltiga beskedet.
Foppa vill spela OS, Foppa är sugen på NHL igen och Foppa tränar stenhårt.
Det var inga påhitt. Allt det är förstås sant. Men påståenden om , att han skulle ansluta till Colorado Avalanche, spela ett par NHL-matcher och sedan ansluta till OS-truppen var inget annat än spekulationer.

Verkligheten har varit så oändligt mycket osäkrare än så.
Jag är övertygad om att det senaste scenariot stämmer överens med hans inre förhoppningar. Att han, när han knallade ombord på planet på Örnsköldsviks Flygplats, höll tummarna så att de vitnade för en lycklig fortsättning.
Han ville verkligen hålla en bejublad presskonferens i Denver och berätta om hans nära förestående comeback, han ville verkligen tillbaka till Colorado Avalanche och han ville för allt smör i Ångermanland inte missa en sådan smällkaramell som OS i Salt Lake City.
När jag funderar fram och tillbaka kan jag bara hitta en anledning till att Peter lämnat så knapphändig information om framtiden: Att han inte själv burit på några svar kring en eventuell comeback. Bara massor av förhoppningar.
Jag tror faktiskt att svaret, som så många spekulerat kring, inte är mer komplicerat än så.
Han visste inte ju ens själv.
Mindre smärtor och knäppningar härledda till en sena i ankeln har gjort honom orolig och vetskapen om att amerikansk expertis kanske ställer en annan diagnos än den svenska innebar att han inte ville ropa hej när alla bad om det.
28-åringen har varit med tillräckligt länge för att vara klok nog att inte gå i den fällan. När jag är helt frisk igen avbryter jag min time out, har Peter sagt upprepade gånger.
Säg som det är, har hockeyvärldspressen skanderat. Så här i efterhand har jag insett att han sagt, det lilla han visste och han kom undan två presskonferenser med skilda budskap.
Det blev bara en med ett trist besked.

Jag tror att Peter Forsberg varit inställd på en comeback trots vissa farhågor kring fotskadan. Hade han fått bestämma själv hade han varit med nu och vid ett senare tillfälle, eventuellt till sommaren, justerat den omtalade senan i senskidan.
Men det som övergår mitt förstånd är; hur kan man träna så hårt för att sedan, inom loppet av några dygn, tvingas till en akutoperation? Den ekvationen får jag inte ihop.
Råder det en form av maktkamp i ämnet? Gillar inte amerikanerna att Forsberg opereras i Sverige och har organisationen runt Colorado Avalanche surnat till efter alla turer?
Därför skickade vi en av våra medarbetare till den svenske specialisten i ämnet, Jan Ekstrand, professor i idrottskador, den som utfört tidigare operationer på Peter Forsberg och den som, enligt uppgift, haft kontakt med expertisen på andra sidan Atlanten.
Jag har tystnadsplikt, var hans korta kommentar då ÖA-sporten, i går eftermiddag, knackade på dörren till hans hem i Linköping.
Och pappa Kent fyller i:
Vi har kommit överrens med Colorado Avalanche och alla inblandade att alla uttalanden görs därifrån. Då får alla den riktiga informationen.
Locket på och läge för nya spekulationer
nnn
Modo från Globen i torsdags var rena njutningen. Men tv-killarna sa inte ett ord om att Brithéns gäng var skadedrabbat.
Bara att Djurgården saknade lirare. Suck.
nnn
Apropå en tidigare krönika hälsar signaturen 1724 att det inte funnits en seglare som vunnit ett SM-tecken bakfull.
Jag tror honom.

ULF EKLUND

Mer läsning

Annons