Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Övergångar vi minns

/
  • Ur-Modoiten Lars Molin valde att avrunda spelarkarriären i Örebro, det Örebro som i slutet av 80-talet gjorde en hårdsatsning för att nå elitserien.
  • Anders Eriksson hade korttidskontrakt med Timrå – men valde sedan Modo.
  • Anders Wikberg är ett av alla så kallade ettårsfall inom svensk ishockey.

Anssi Salmela är inte den förste som har rört upp känslor när han bytt klubb.

Och han är definitivt inte den förste i Modos historia.

I en tillbakablick listar Allehanda.se några av de mer omtalade spelarövergångarna under de senaste decennierna.

Annons

Veckans stora snackis i både Modoland och SHL har varit Anssi Salmelas övergång från Modo till HV 71. Ö-viksklubben försökte in i det sista att få finländaren att stanna, men smålänningarnas bud lockade mer.

Enligt uppgifter till Sportbladet får Salmela 210 000 euro (över 1,8 miljoner kronor) netto för att representera HV under resten av säsongen. Totalt ska han kosta Jönköpingsklubben fem miljoner kronor.

– Det är nästan galet, vilka pengar de tjänar nu för tiden, säger Modolegendaren Lars Molin.

– Det vi tjänade på tio år kan de nästan tjäna under en månad i dag... Men branschen är ju sådan numera. Jag har inte alla fakta i Salmelas fall, men "money talks" – och HV 71 har pengar.

Anledningen till att Allehanda.se pratar med just Lars Molin är att han själv var föremål för en omtalad övergång, för 25 år sedan.

Forwarden blev världsmästare i Wien 1987, tog OS-brons i Calgary 1988 och var med i den Modotrupp som tog gick till semifinal mot Björklöven 1988.

Men säsongen 1988/89 spelade han med hårdsatsande Örebro IK – i dåvarande division 1!

– Anders Wikberg följde med. Det var kanske lite uppseendeväckande att jag gick till division 1, det var ovanligt att man gick neråt i seriesystemet. Men jag behövde ett miljöombyte och jag tycker att det blev lyckat. Jag spelade där i tre säsonger och blev kvar i fem till som tränare, berättar Molin.

Innan flytten sa han faktiskt – i en intervju med Örnsköldsviks Allehanda – att han tänkte lägga av.

– Jaså? Det minns jag inte ens själv. Men det var ju länge sedan nu... Jag var i alla fall tveksam till att fortsätta i Modo. Jag hade hållit på länge och ville göra någonting nytt.

När "Molla" var aktiv var det inte så vanligt att spelare bytte klubbadress överhuvudtaget; branschen såg som bekant annorlunda ut på den tiden.

Men under årens lopp har det likväl varit en hel uppsjö med transfers där Modo varit inblandat – och Sporten har här listat ett gäng som väckt uppmärksamhet:

Marcus Nilson

När: Juni 2012

Från: Djurgården

Till: HV 71

En av senare års märkligaste transferhistorier. Den 8 juni 2012 var Marcus Nilson klar för Modo – men uppenbarligen inte helt klar. En vecka senare meddelade nämligen Modo att den tidigare Djurgårdenspelaren inte skulle ansluta till laget. "Detaljer i kontraktet" låg bakom den abrupta vändningen. I stället hamnade Nilson i HV 71.

Ole-Kristian Tollefsen

När: April 2012

Från: Modo

Till: Färjestad

Under sin andra säsong i Modo blev Tollefsen lagkapten och sågs som en härförare för framtiden. Men kort efter att säsongen tagit slut skrev backen på för Färjestad, och de negativa kommentarerna från supportrarna lät inte vänta på sig. När Tollefsen återvände till Fjällräven Center som motståndare hade några personer gjort en banderoll som... ja, vi kan väl i alla fall nämna att den innehöll ordet "skit".

Anders Eriksson

När: December 2010

Från: Timrå

Till: Modo

En sorts föregångare till Anssi Salmela-affären. Hösten 2010 skrev Eriksson, hemvändare från Nordamerika, på ett korttidskontrakt med ett skadedrabbat Timrå. När kontraktet tog slut efter sex matcher skrev han sedan på för resten av säsongen – med Modo... En skillnad jämfört med Salmelas övergång är dock att Eriksson hade ett förflutet i Modo.

Magnus Wernblom

När: Mars 2004

Från: Modo

Till: Skellefteå

"Mr. Modo" – i en annan klubb? Supportrarna ville knappt tro att det var sant, men den 19 mars 2004 meddelade Skellefteå AIK (som då var i allsvenskan) att klubben skrivit ett tvåårskontrakt med Modoikonen. Wernblom blev kvar i Västerbotten i tre säsonger och var en starkt bidragande orsak till att SAIK tog sig till elitserien 2006. 2007 återvände han till Modo.

Andreas Salomonsson

När: April 2000.

Från: Modo

Till: Djurgården

2000 åkte Modo på sitt andra raka SM-finalnederlag, när Djurgården vann med 3–0 i matcher. Andreas Salomonsson valde sedan att lämna sin moderklubb – för att spela i just Djurgården... Ett blytungt besked för Modo, men draget visade sig bli en succé för Salomonsson själv. Året därpå vann nämligen DIF guld på nytt.

Lars Molin

När: 1988

Från: Modo

Till: Örebro

I slutet av april 1988 aviserade Molin att han skulle sluta med hockeyn, 32 år gammal. "Det är rätt tillfälle att lägga av nu", sa han i en intervju med ÖA efter sitt beslut. Men när hårdsatsande division 1-klubben Örebro kom med ett bud valde han att hoppa på tåget igen. "Molla" blev kvar i Närke i tre säsonger.

Anders Wikberg

När: 1984

Från: Timrå

Till: Modo

Wikberg blev ett ettårsfall när division 1-klubben Timrå och elitserieklubben Modo inte kunde komma överens om en övergångssumma inför säsongen 1983/84 (samma sak hände Pekka Lindmark, som skulle från Timrå till Färjestad). Wikberg blev kvar i Timrå i ännu ett år – och när han väl fick lämna för spel i Modo hade Ö-vikslaget halkat ner till division 1...

Vilka övergångar minns du själv? Skriv en kommentar nedan!

Mer läsning

Annons