Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osterling laddar om

Härjedalens hittills enda bidrag till den svenska proffstränarekåren heter Staffan Osterling, travtränare på Solänget. Efter lärlingsår i Östersund togs vägen via Solvalla, som amatör och privattränare innan proffslicensen plockades ut på Solänget vintern 79/80.

Annons

Staffan Osterling har vunnit lite drygt 700 travlopp och dominerade länge händelserna på Solänget. Sex championtitlar på hemmabanan mellan 19871994 men en bit från toppstriden de senaste åren. När så dessutom stallets flaggskepp Orbit Air föll för åldersstrecket vid årsskiftet kan man förledas tro att framtidsutsikterna inte är alltför ljusa. Men Staffan trivs med travlivet och ser framtiden med an med tillförsikt.
De första åren på Solänget gick det tungt och jag hade dålig klass på hästarna. Men efter en utrensning blev det stadigt bättre under 80-talet och jag drev en bra rörelse med ett 35-tal hästar och tre-fyra anställda. Trots goda framgångar höll det inte ekonomiskt och en ny utrensning gav inte önskat resultat, säger Staffan.
Men jag har alltid tyckt att det varit roligt att hålla med travet och nu skulle jag vilja utnyttja min kunskap och erfarenhet på bättre sätt.
Tyvärr har det varit svårt att få lokal uppbackning, fortsätter han.
Numera drivs rörelsen mera som ett familjeföretag med dottern Susanne anställd som lärling och femton hästar i träning.
Det ser riktigt bra ut för dagen och det är stimulerande att det går så bra för Susanne. Hon vann flera lopp ifjol och får fler och fler chanser att köra skapliga hästar. Hon är duktig, konstaterar Staffan stolt.
Under de åren det gick som allra bäst fick du en hel del anbud från andra banor, men du valde att vara Solänget trogen. Är det något du ångrar idag?
Nja, visst har jag stundtals haft flyttplaner och det har varit väldigt nära. Första anbudet fick jag från Åby men då gick det så djäkla bra här hemma. Jag har senare varit beredd att flytta men av olika skäl har det inte blivit så. Nu beror det lite på Susanne och hennes utvecklingsmöjligheter. Vi har diskuterat att eventuellt flytta men det kan också bli så att hon flyttar själv. Just nu ser det bra ut och tills vidare kör vi på som vanligt.
Topphästen Orbit Air har fallit för åldersstrecket. Är det ett självklart avbräck för rörelsen att han måste sluta tävla?
Ja, Orbit Air kommer jag att sakna såklart! Det har varit en del problem genom åren, framför allt hans krånglande fötter, men hårt arbete har givit resultat och det känns bra. Det är en riktig hedersman som alltid gjort sitt. Vi söker ett lämpligt ställe för honom att bli pensionär, helst hos någon liten uppfödare, och jag hoppas att det löser sig inom kort.
Även om nu Orbit Air lämnat träningslistan ser det klart intressant ut i stallet. Du har flera lovande hästar som ännu tjänat alldeles för lite pengar i förhållande till kapacitet. Det bör kunna bli ett riktigt bra år om bitarna faller på plats, eller hur?
Ja, det tycker jag. Vi har väl haft en liten generationsväxling som tagit lång tid eftersom det varit svårt att få in unghästar. Jag ser positivt på hästarnas möjligheter att tjäna bra pengar framöver.
Kommentera dina intressantaste hästar.
Power House är en treåring med fint trav och jag tror rätt mycket på honom. Han är inte helt rumsren ännu men har jobbat 1,22 och jag körde 1,20 ett varv i kvalet på stum bana.
Kreisky är en fransk fyraåring som kommer från Anders Lindqvist. Han är ostartad och ännu lite seg och trög. Men hästen verkar bra och jag har kört 1,19/1700 meter i provlopp. Han är stor och hård och kommer säkert kunna tävla i många år.
Hoffa Sea Brook har hunnit bli fem år. En otroligt kapabel häst som hade jobbat 17,5 på våren som 3-åring men sedan haft massor av skadeproblem. Nu är han äntligen frisk och fräsch och jag måste berömma ägaren Ivan Hellström som gjort ett stort jobb med lyckad laserbehandling. Annars saknar jag kallblod. Har ju haft glädjen att managera hästar som Pilar och Gyllfen och det finns plats i stallet, säger Staffan innan det är dags att ge sig ut på en ny träningsrunda.

Fakta/ Staffan Osterling
Ålder: 52.
Bor: Lägenhet i Sund.
Yrke: Travtränare Solänget sedan 79/80.
Familj: Sambo Elenor, utflugna barnen Mikael, 29 och Susanne, 26 från tidigare äktenskap.
B-O MÅNSSON

SPORTEN

Mer läsning

Annons