Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ÖSK måste flytta?

ÖRNSKÖLDSVIK. Dalen eller AIK i en eventuell kvartsfinal? Då blir troligen Härnösand hemmaplan för ÖSK:s innebandyherrar.
Sporthallen i Ö-vik klarar inte innebandyförbundets nya, hårdare publikkrav.
Samtidigt ska en ny nödutgång göra att man får ta in fler åskådare.

Annons

Örnsköldsviks sporthall är i minsta laget för att hysa elitinnebandy. I synnerhet sedan Räddningstjänsten i skuggen av brandkatastrofen på Hisingen i Göteborg härom året bestämde att högst 350 personer samtidigt får vistas i lokalen.
När ÖSK:s herrlag säsongen 1999/2000 gick långt i slutspelet löstes problemet tack vare en provisorisk nödutgång. Genom att sätta in en trappa utanför glasfasadens lucka används normalt vid in- och utförsel av materiel fick man lov att ta in 750 personer.

KRÄVER MINST 500
I nuvarande skick är det dock 350 personer som gäller, vilket faktiskt gör att ÖSK-herrarna har spelat och spelar i en hall som inte är godkänd av den egna organisationen. Svenska innebandyförbundets krav är att elitserielagen ska kunna ta emot minst 500 åskådare.
Inför den här säsongen infördes dessutom en skärpning. För slutspelsmatcher är gränsen nu satt till 700 åskådare, vilket gjorde att ÖSK blev en av de klubbar som fick bakläxa från förbundet och ombads ange en alternativ spelplats. Valet föll på Öbacka-hallen i Härnösand en reservlösning som föreningen innerligt slipper använda sig av.
Det vore katastrof, säger tränaren Håkan Gidlund. Främst sportsligt. Att åka tio mil för att spela hemmamatch vore ju bedrövligt. Dessutom bör vi träna i Öbacka ett par veckor innan en eventuell match, och sådana resor kostar ju pengar.

FLER LAG HAR PROBLEM
ÖSK är inte ensamma om problemet. Även Järfälla och Fornudden har för små hemmahallar, men medan lagen i Stockholms-trakten inte har särskilt långt till andra lösningar är det som bekant värre här i norr. Innebandyförbundet kommer därför inte att vara omedgörligt.
Siffran 700 är inget absolut krav, säger Martin Johansson, ordförande i tävlingskommittén.
Vi vet att det här innebär problem för Örnsköldsvik och om de tar sig till slutspel gör vi en helhetsbedömning. Ställs de mot AIK eller Dalen kan man räkna med många bortasupportrar, och då måste det nog till en större hall.
ÖSK:s öde beror alltså på motståndet. Match mot ovan nämnda lag innebär flytt annars ser förbundet mellan fingrarna och ger dispens.
Ja, det låter som ett rimligt scenario, säger Martin Johansson. Om det visar sig att Örnsköldsvik når slutspelet tar vi upp en dialog och låter dem förklara sina problem.
Samtidigt dröjer det inte länge innan Sporthallen rent formellt uppfyller förbundets krav. Tekniska kontoret kommer under januari månad att bygga en permanent trappa vid luckan i fasaden, och därmed ur säkerhetsaspekt göra hallen godkänd för upp till 750 personer.

HAR DISPENS
Detta gäller emellertid hela lokalen varav golvet ju utgör en stor del varför ett stort problem kvarstår. Det går att knô in 400-500 åskådare på läktarna, men komforten blir långtifrån den bästa. Dessutom är golvet för litet utvisnings- och avbytarbänkar gör att spelytan krymper ytterligare och ÖSK spelar sedan flera år på dispens.
Även om innebandyförbundet inte planerar att höja kraven vad gäller publikkapacitet ytterligare är situationen därför olycklig. ÖSK har i flera år framför önskemål om utbyggnad av Sporthallen utan att få gehör.
Nej, inte såvitt jag vet, säger Göran Sundeby, chef för Paradisbadet.
Faran förmodligen över för tillfället, alltså. Men de mörka molnen har inte blåst bort från ÖSK-himlen.
Och så gäller det ju att nå det där slutspelet.

GUSTAF HÖÖK

Mer läsning

Annons