Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OS-mästare dopad

STOCKHOLM. Maurice Greene, segrar på 100 meter, Michael Johnson, triumfator på 400 meter, sprinterdrottningen Marion Jones, eller vem kan det vara?
Nu är det i varje fall fastslaget att en av de amerikaner som blev olympiska mästare i friidrott i Sydney, ett år före spelen lämnade ett positivt dopningsprov för anabola steroider. Därmed skulle vederbörande varit avstängd och aldrig fått startat i OS.

Annons

Men det amerikanska friidrottsförbundet mörklade hela affären, som först nu under ett möte med den internationella dopningsbyrån Wada, bekräftades.
Den svenske dopningsexperten, Arne Ljungqvist, var med på Wada-mötet i Montreal och kunde konstatera att de anklagelser som han framförde om omfattande amerikansk mörkläggning i dopningsfrågor till alla delar visade sig vara riktig.
Ljungqvist kritik ledde emellertid till att det amerikanska friidrottsförbundet gav den kanadensiske advokaten, Richard McLaren, i uppdrag att granska dopningshärvan.
Tilläts tävla
Under Wada-mötet redogjorde McLaren för sin undersökning och berättade att en amerikansk friidrottare som vann OS-guld i Sydney, den sjätte juli 1999, hade lämnat ett positivt dopningstest för Nandrolone. Vederbörande tilläts emellertid att fortsätta tävla och avstängdes först åtta månader senare.
Då överklagade vederbörande, ett överklagande som godkändes i juli 2000.

GULD I SYDNEY
Idrottsmannen fick därmed ställa upp i de amerikanska OS-uttagningarna och senare i Sydney där det blev guld.
När det Internationella friidrottsförbundet (IAAF) undrade varför amerikanarna inte följde IAAF:s regler om namnpublicering svarade det amerikanska förbundets president, Craig Masback, att om vi inte följt våra egna regler kunde det fått allvarliga ekonomiska följder får vår del." Med andra ord idrottsmannen i fråga hade med stor säkerhet fått rätt i en vanlig domstolsprövning vilket troligen kostat förbundet flera miljoner kronor i skadestånd. Inför den möjligheten vägrade amerikanarna att identifiera idrottsmannen i fråga.

IAAF HAR FÅTT NOG
Nu har emellertid IAAF fått nog och hotat det amerikanska förbundet med uteslutning om inget sker.
Tillsammans har båda parter nu överlämnat ärendet till idrottens egens skiljedomstol i Schweiz. Finner domstolen att det är förenligt med IAAF:s regler, kommer namnet att offentliggöras.
Till dess kan omvärlden endast spekulera i vilken av de 15 amerikaner som vann OS-guld i friidrott som det handlar om.

Fotnot: De amerikaner som vann friidrotts-guld i Sydney var: Maurice Greene (100 m), Michael Johnson (400 m), Angelo Taylor (400 m häck), Jon Drummond, Bernard Williams, Brian Lewis och Greene (4 x 100 m), Alvin Harrison, Antonio Pettigrew, Calvin Harrison och Johnson (4 x 400 m), Nick Hysong, (stav), Marion Jones (100/200 m), Jearl Miles-Clark, Monique Henneagan, LaTasha Colander-Richardson och Jones (4 x 400 m), samt Stacy Dragila, (stav). Jan Nicklasson

SPORTEN

Mer läsning

Annons