Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orientering med dubbla syften

Strax efter sparbanken i Sidensjö svänger jag vänster och inser genast att jag inte har en aning om vart jag ska. Ganska passande för jag är på väg till en introduktionsafton i orientering.
Det är Sidensjö IK:s orienteringssektion som anordnar den och syftet är dubbelt – att rekrytera nya orienterare och att vänja barn vid skogen.

Annons

Efter att ha frågat mig fram hittar jag till slut till Sidensjös klubbstuga. Nu är det inte längre någon tvekan om att det är rätt ställe precis som vid ett större arrangemang finns en person som ansvarar för parkeringen och anvisar bilar till rätt ställe.
Framför klubbstugan har barn, föräldrar och lärare samlats.
Barn är skogsrädda, säger Jörgen Edin, ordförande i orienteringsektionen.
Och det är den ena anledningen till att klubben anordnat friluftsdagen, för det är vad det är en kväll för elever i den yngre skolåldern och deras föräldrar. Sammanlagt är det ett hundratal som kommit för att prova på orientering. Ikväll är de från Haffstaskolan.
Det var ett krav när vi gick ut med inbjudan att det skulle vara barn och föräldrar, säger Per Anders Westin, inbiten orienterare sedan han var bara något år äldre än kvällens unga deltagare.
Han berättar att det är tredje gången som klubben anordnar orienteringskvällar för skolor. Två kvällar i förra veckan var det elever från Skorped och Sidensjö som kände på hur det är att ta sig fram i skogen med kartan. Han uppskattar att det varit 200 till 250 deltagare i åldern 7-50 år under de tre kvällarna.
Får vi hit tio procent av dessa så är vi jättenöjda, säger Per Anders Westin.
Och det är den andra anledningen till aftonens övningar att rekrytera nya orienterare.
Vi har inga överdrivna förhoppningar, men det är ett sätt att marknadsföra sporten, säger Inger Edin, som ikväll är funktionär.
Efter en kort introduktion av Jörgen Edin delas alla in i grupper. Tio stycken. Gruppvis ska alla gå en kortare bana med kontroller och vid några finns det uppgifter att lösa.
De svarta fyrkanterna är hus och den där kroken är den här böjen, säger Jörgen Edin till gruppen samtidigt som han visar på kartan.
Vilken svart fyrkant är det där huset? frågar han gruppen för att se att om de hänger med.
Därefter ger sig grupp nummer två iväg längs banan en riktig högsommarkväll fast att det bara är slutet på maj. Sju barn och tre vuxna ska lösa uppgifter vid olika stationer och däremellan orientera sig fram med hjälp av kartan.
Vid första stationen ska man bilda en fyrkant av fem masonitskivor av olika form. En minut och 24 sekunder senare är de klara.
Är vi bäst? är det någon som frågar.
De är i alla fall inte sämre än tvåa.
Vid station nummer två kastar man ärtpåsar på en pricktavla som ligger på marken. Övningen blir svårare eftersom den som kastar måste stå med ryggen mot tavlan och inte får titta var påsen landar. De andra i gruppen vägleder.
De två nästa stationerna avverkas snabbt. Där gäller det bara att stämpla korten vid skärmarna och ta rätt väg, som nu leder in i skogen.
Vid den femte stationen är det kottar som ska kastas genom hål i en skiva. Nu är man mitt inne i skogen och myggen börjar göra sig påminda även om de inte är så många än i den tidiga kvällen.
Uppgiften vid nästa station är att gå en lite runda två gånger.
Ni följer snitslarna så kommer ni tillbaka, instruerar funktionären.
När gruppen återvänt får de veta att de ska gå samma sväng en gång till och helst på samma tid.
Gå ungefär lika fort och så går ni fel där nere, säger Bengt Nordin en av föräldrarna i gruppen.
Den grupp som gjort rundan bäst hade en skillnad på sex hundradelar. Grupp nummer två får sex sekunder i skillnad. Ganska bra det också.
Sista stationen är en stafett.. Man ska ta vatten i en mugg och ta sig genom en kort hinderbana och hälla vattnet i dunkar. Fem minuter har gruppen på sig att flytta så mycket vatten man kan. Snabbt formeras två led och liten som stor kämpar sig upp för den lilla hinderklädda backen och fram till dunkarna. Efter fem minuter har man flyttat två och en halv liter vatten.
Därmed är banan slut men inte kvällen, trots att klockan hunnit till åtta. Korvgrillning och skattjakt står närmast på programmet, något som Per Anders Westin tror kommer att ta ytterligare en timma.
Jörgen Edin sa att barn är skogsrädda och att de måste vänjas vid att vara i skogen. Konceptet som Sidensjö IK hade denna kväll skrämde nog inte bort någon från att vara i naturen, snarare tvärtom.
Och vad rekryteringen anbelangar i morgon får de en första indikation på hur den gått, då börjar nybörjarträningen.

KAJ GLÄNNESTRAND

Mer läsning

Annons