Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ÖMK i flera delarJubilerande motorklubben är numera bara folkrace och rallycross

ÖRNSKÖLDSVIK. Under verksamhetsåret fyller anrika Örnsköldsviks Motorklubb (ÖMK) 60 år.
Det borde vara klang och jubel, sång och nostalgiträffar. Men istället, främst av ekonomiska skäl, är klubben delad.
– Vi försöker se det positivt, säger kanslisten, Lena Westman.

Annons

Att dela den jättelika föreningen, med isracing, rally, rallycross, motocross, folkrace och go-cart i sin verksamhet, har varit på gång en längre tid. Redan för cirka 15 år sedan var den frågan uppe på bordet, vilket upprepade sig 1998, men det är först nu, under innevarande verksamhetsår som klubben gör verklighet av tankegångarna.
I dag innehåller gamla ÖMK bara folkrace och rallycross.
De behåller namnet och organisationsnumret. Andra sektioner i klubben är numera nya och fristående föreningar, berättar Lena Westman.
Hon har många år bakom sig på klubbkansliet och sedan en tid tillbaka är hon lönebidragsanställd av Nolaskogs skoterklubb. Det innebär att dagens ÖMK folkrace och rallycross i sin tur köper en delad tjänst av skoterklubben.
Jag trivs med mina uppgifter och för mig innebär den här omorganisationen inte speciellt mycket. Men jag förstår problemen för alla som ringer och inte vet vem de ska vända sig till. Därför försöker jag hjälpa till så gott jag kan, säger Lena.
Hon anser att de nya klubbarna är dåliga på att informera sina egna medlemmar. Och nu går telefonen varm på det nygamla ÖMK-kansliet.
Jag svarar gärna på frågor, men folk blir förbannade när de inte får rätt information.
Paraplyorganisationen i den gamla föreningen fungerar dock fortfarande. Åtminstone på papperet och enligt planerna för avvecklingen ska den gamla huvudstyrelsen sitta kvar fram till juni månad allt för att nedrustningen ska kunna genomföras på ett värdigt sätt.
Enligt uppgifter ska en ny organisation med representanter (läs ordföranden i varje förening) bilda en grupp som gemensamt driver motorfrågor i Örnsköldsvik.
Det är ekonomiska skäl som ligger bakom beslutet att dela upp föreningen i enskilda klubbar. Att låna ut pengar till varandra fungerar inte längre, säger Lena.
Hon anser att roten till det onda var rallycrosstävlingen på Solänget 1994 då mycket pengar valsade runt i föreningen. Nu har varje verksamhet ett renodlat styre och kan själva, till hundra procent, styra över sina egna räkenskaper.
Om det är en klok satsning eller inte står skrivet i stjärnorna.
Ett faktum är dock att klubben fyller 60 år.
Hur kommer ni att fira det?
Något blir det säkert. Men i dagsläget har jag ingen aning.

ULF EKLUND

Mer läsning

Annons